Onthaasten op z’n middeleeuws
Uit het archief:
Dat ogenschijnlijk nobele mannen in harnas ook ordinaire overlopers kunnen zijn, was te zien tijdens een weekend ‘levende geschiedenis’ op de Beekse Bergen.
Een bezoek aan het strand van het park Beekse Bergen in Hilvarenbeek stond in het weekend van 17 en 18 juli 2010 gelijk aan een reis naar de middeleeuwen. Bezoekers vergaapten zich aan ridders, jonkvrouwen, boeren en schildknapen die met hun tenten waren neergestreken. Historical re-enactment ofwel levende geschiedenis in goed Nederlands, is voor ongeveer vierhonderd mensen in ons land een uit de hand gelopen hobby.
Stoofpotjes met hompen brood
Ze ontmoeten elkaar tijdens De Slag op Beekse Bergen. Klinkt gewelddadig, maar voor veel deelnemers is het een kampeeruitje voor het hele gezin. Tussen de schermutselingen door vermaken de meesten zich met weven, drinken, kletsen en het koken van een middeleeuws stoofpotje met vlees, ui, kool en hompen brood.
Verschillende groepen met klinkende namen als La Bombarde en de Huurlingen van Voorne zijn veelal bekenden van elkaar. “Even weg uit het moderne leven, het is een soort onthaasten”, vertelt Piet Groot van de Compagnie van Brederode, met vijftig leden een van de grootste groepen van Nederland. “Er zijn ook mensen die het leuk vinden in hun vrije tijd een ambacht als smid of wever uit te oefenen.”
Dure hobby
Een dure hobby is het wel: een beetje harnas kost al gauw 2000 euro. Voor bezoekers is het hoogtepunt op beide dagen een nagespeelde veldslag tussen de graven van Holland en de hertogen van Brabant. Enkele huurlingen lopen in hun rammelende harnas over naar het vijandelijke kamp, nadat hen een riante beloning is beloofd. Brabant wint op zaterdag, Holland op zondag.
Het kunstgebit in de mond van Didier Belksma (42) is de hagelwitte getuige van een tijd dat veiligheid minder hoog in het vaandel stond tijdens re-enactments. “Na een paar gevechten had ik nog drie tanden in m’n mond staan”, zegt hij laconiek.
Authentiek maar veilig
Tegenwoordig gaat veiligheid vóór alles, maar authenticiteit is bijna net zo belangrijk. Sommige slechtzienden dragen zelfs brillen met houten montuurtjes. Didier -oudgediende en purist- heeft nog wel iets aan te merken op het brilletje met transparant glas dat bij mede-deelnemer Iris Klein Lugtenbelt op haar neus geklemd staat. “Want in de vijftiende eeuw konden ze nog helemaal niet zulk glas maken.” (Wel waar – MvB)
Rob, de man van Iris, zegt: “Wij zijn nog geen jaar bezig met re-enactment. Maar zo’n hobby gaat steeds verder. Het zal ook wel niet lang meer duren voordat ook onze spullen niet meer in één auto passen.
Dit artikel is eerder verschenen in het Brabants Dagblad van 19 juli 2010. Foto’s: L. ’t Hart