Wedstrijd sterke verhalen voor liefhebbers van de betere lulkoek

Uit het archief:

De Worm heet het café aan de Hoevense Kanaaldijk aan de rand van Tilburg. Wie niet beter weet, zou best kunnen geloven dat het kleine dranklokaal hier al sinds mensenheugenis staat.

Over het ontstaan van de naam De Worm alleen al doen vele sterke verhalen de ronde, tot op de dag van vandaag voer voor verhitte discussies. De uitbaters houden in de vergetelheid geraakte spellen levend zoals de Auto-sjoelbak en Chinees Bingo. Bij weinig klandizie springt de Anekdote Jukebox aan, die vervelende anekdotes uitentreuren herhaalt.

Vale tapijtjes op de tafels, zwart-wit foto’s hangen scheef aan de muur. Een melancholisch muziekje speelt op de achtergrond.

Maar het is allemaal verzonnen. Beter gezegd: het is een sterk verhaal dat in het leven is geroepen door de Tilburg Cowboys. Het kunstenaarstrio heeft dit oude techniekhuisje, ooit onderdeel van waterzuivering Moerenburg, toneel gemaakt van een wedstrijd sterke verhalen vertellen.

Kletsmajoors en hun fans

Tot en met 28 november is café De Worm iedere zondagmiddag vanaf half vier ’s middags gratis toegankelijk voor rasvertellers, kletsmajoors, leuteraars, zwammers en zwetsers. En hun fans natuurlijk.

Naan Eldering (24) bijt het spits af. Zijn verhaal over hoe hij een arrestatieteam hinderde door enthousiast foto’s van ze te maken, levert heel wat lachsalvo’s op. Vooral omdat het eigenlijk over zijn gestolen fiets gaat, waar hij met een grote omweg inderdaad aan toekomt.

Verhalen die komen en gaan

De verhalen in de krant reproduceren is zinloos, het zijn typische gevalletjes van ‘had je bij moeten zijn’. Cowboy Sander van Bussel maakt duidelijk dat de wedstrijd een poging is de mondelinge vertelcultuur levend te houden. “Een weerwoord tegen de digitalisering. Geen perfecte kopieën die je knipt en plakt, maar van mond-tot-mond overgeleverde verhalen die bij iedere nieuwe verteller frappanter worden.”

“Daarom nemen we niks op en schrijven we ook niet”, vervolgt hij. “De verhalen komen en gaan. Maar we hopen eigenlijk dat bezoekers de verhalen mee naar huis nemen om verder te vertellen.”

Normaal gesproken nemen twee teams van drie vertellers het tegen elkaar op, deze zondag zitten er maar twee deelnemers in ieder team. Reden? “We moesten erg ons best doen om genoeg vertellers te vinden”, zegt Van Bussel. “Sommigen krijgen voor een groot publiek plankenkoorts.”

Nieuwe vrienden

Samen met de 25-jarige Bram Donders vormt Naan Eldering het team Kunstenaars in zekere zin. De opponenten zijn eveneens kunstzinnig aangelegd. Schilder Ivo van Leeuwen is gekoppeld aan musicus Erik Wagt, medewerker bij jazzcafé Paradox. Omdat de twee elkaar nog niet kenden, is Nieuwe vrienden de toepasselijke naam van hun team.

“De verhalen mogen overal over gaan”, zegt mede-Cowboy Chris Gribling. “Over iets dat je zelf hebt meegemaakt of een anekdote die is overgeleverd.”

Gevangen kabouter

Maar al is het verhaal van a tot z verzonnen, het móet geloofwaardig klinken. Dat is de reden dat de jonge kunstenaars punten verliezen met een verhaal over een gevangen kabouter.

“Mooi verteld, maar ik geloof er geen zak van”, oordeelt Chris Gribling, die samen met zijn collega-Cowboys in de jury zit.

Het publiek, zo’n 80 liefhebbers van de betere lulkoek, laat af en toe ook van zich horen. Zo hopen de Cowboys nieuwe vertellers te strikken. Eerdere teams bestonden uit brugwachters en bouwvakkers.

De twee kunstenaarsteams op deze zondag spelen gelijk en gaan samen door voor de Viktor Holzenberg-trofee, vernoemd naar een van de vaste klanten van De Worm. Ook het verhaal achter die beker is, zoals vele in deze kroeg, nogal sterk.

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd in het Brabants Dagblad van 4 oktober 2010. Update: De Tilburg Cowboys bliezen hun initiatief in 2017 nieuw leven in tijdens de Bredase Cultuurnacht op 27 januari.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.