Browser-extensies waar je nog ‘ns wat aan hebt

Webbrowsers Chrome en Firefox hebben talloze handige extensies, ook wel add-ons of plug-ins genoemd die het surfen stukken plezieriger maken (over Internet Explorer praten we niet). Het zijn in feite kleine programmaatjes die je aan je browser hangt en waarmee je vervolgens dingen kunt doen die anders voor gewone mensen onmogelijk zouden blijven.

Het nadeel van lijstjes is dat ze snel verouderen. De ene dag prijs je een handige add-on aan, de volgende dag is-ie al tien keer ingehaald door iets véél beters. Toch heb ik hieronder een poging gedaan enkele extensies op een rijtje te zetten die niet heel fancy, maar gewoon heel nuttig zijn:

Easy Youtube Video Downloader

Er bestaan ongeveer honderdduizend apps, browser-extensies en websites die je helpen een filmpje van Youtube te downloaden. De meeste laten zich wat betreft gebruikersgemak omschrijven als “ongelooflijk omslachtig” en qua betrouwbaarheid als “Hallo spam, mal- trash- en garbageware, welkom in mijn computer!” Easy Youtube Video Downloader is alleen daarom al een verrijking. Deze extensie is beschikbaar voor Chrome en Firefox en het enige dat het doet is heel subtiel een knopje toevoegen onder Youtube-video’s. Zie hieronder:

 

Kan niet makkelijker, toch? Je kunt zelfs kiezen in welk formaat je het filmpje wilt hebben, waarbij je tevens de optie hebt om alleen het geluid bij een filmpje te downloaden. Helaas werkt de extensie bij mij alleen in Firefox en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat Chrome en YouTube allebei van Google zijn. En Google wil niet dat je “hun” content via hun eigen browser ript.

Adblock

browser extensions

Deze extensie heeft in Firefox een ander icoontje dan in Chrome, dus ik heb geen idee of het helemaal dezelfde zijn. Maar in beide gevallen zijn het tooltjes waarmee je zonder poespas het merendeel van alle banners en advertenties op websites uitschakelt. Dus geen irritante, bewegende troep meer als “shoot the monkey to win a prize” en andere zooi. Er zijn natuurlijk talloze van dergelijke add-ons, maar deze vind ik gewoon makkelijk en gebruiksvriendelijk. Je kunt per webpagina aangeven of je wel of geen advertenties wilt zien, mocht je op enig ogenblik de rondborstige dames missen die je uitnodigen om een potje Evony te spelen.

Facebook Disconnect

Heel simpel, deze extensie zorgt ervoor dat Facebook je handel en wandel op andere websites niet meer kan volgen. Als je vind dat Mark Zuckerberg met zijn neus uit jouw zaakjes moet blijven, kun je deze installeren. Niet doen als je wilt weten hoeveel van je Facebook-vrienden de site die je op dat moment bezoekt óók leuk vinden.

Down Them All

Voor de internetgebruiker met echte verzamelwoede. Door op een webpagina op de rechtermuisknop te drukken, kun je kiezen voor de optie “Down Them All”. Daarmee kun je echt alles van een website halen: elke link, ieder plaatje, knopje, filmpje en snippertje dat je denkt dat de moeite waard is om op je eigen computer te hebben. Je kunt overigens per keer aangeven wat je wel en niet wilt downloaden en het is mogelijk je instellingen te bewaren. Dus ben jij iemand die alle pdf’jes en mp3’tjes van een site wil downloaden maar gruwt van jpegs? Geen probleem, Down Them All maakt het je makkelijk.

browser extensions

Float

Heb je dat ook weleens dat je online in een zoekbalk of tekstvak aan het typen denkt te zijn en pas na het schrijven van een hele zin merkt dat er helemaal nog geen woorden in de balk zijn verschenen? Je bent vergeten het cursortje in het balkje te zetten en nu heb je in het luchtledige zitten typen. Balen, want je moet alles opnieuw doen. Gelukkig is daar Float, een extensie voor Chrome die ervoor zorgt dat je nooit meer iets voor niets typt. Al typend verschijnen de woorden “zwevend” naast je muiscursor en blijven daar totdat je ze met een muisklik in het tekstvak zet. Deze extensie is gemaakt door Monobanda, de ideeënfabriek uit Utrecht. In onderstaand filmpje hun redelijk hilarische introductie van de add-on:

TICKE-TACK

Als uitsmijter eentje die ik zomaar tegenkwam en die niet echt nuttig is, maar gewoon aardig. Een add-on die je laat weten hoe laat het is. Om en nabij. Komt niet op een minuutje meer of minder. Leuk als schermbeveiliging.

browser extensions

Met dank aan @maxlaa en @Anna_Creations voor de suggesties.