Een echte EHBO’er gaat voor de praktijk

ehbo

Uit het archief:

Negentig leden van Brabantse EHBO-verenigingen gingen in Goirle de strijd met elkaar aan om als beste hulpverlener uit de bus te komen.

Wat er precies is gebeurd, weten Hans (40), Jeanne-Marie (56) en Jenny (37) uit Dongen nog niet. Een oudere man ligt op de grond, bloedend uit oren en neusgaten. Een tweede man staat verdwaasd om zich heen te kijken, een mes in zijn handen. Heeft hij de ander neergestoken?  Hij heeft zelf in ieder geval een flinke jaap in zijn gezicht.

Aan de drie Dongenaren om als gediplomeerd EHBO’ers de situatie in te schatten, direct hulp te bieden en de situatie onder controle te houden tot de ambulance arriveert.

Oefenen op hoog niveau

Deze situatie speelt zich op zaterdag 6 maart 2010 af in een loods van textielfabrikant Van Puijenbroek in Goirle als onderdeel van de Noord-Brabantse EHBO-kampioenschappen. Ongeveer negentig deelnemers van verschillende afdelingen in de provincie strijden hier om de wisselbeker.

Of nou ja, eigenlijk is die beker niet zo belangrijk: het gaat vooral om de kans op hoog niveau praktijksituaties te oefenen. De teams moeten zo correct mogelijk handelen in gesimuleerde situaties waar acute noodhulp is vereist. De slachtoffers zijn acteurs en hun wonden geschminkt, maar de hulpverleners gaan bloedserieus te werk. De scenario’s zijn uit het leven gegrepen.

Schedelbasisfractuur

Dongenaar Hans heeft vastgesteld dat de man met de snee in het gezicht het mes van de ander heeft afgepakt. Het tweetal is bevriend, maar kreeg ruzie. De ander kreeg een flinke klap en heeft waarschijnlijk een schedelbasisfractuur, stelt Jeanne-Marie vast. Dat weet ze vanwege het bloed dat uit de oren en neus van de bewusteloze man loopt. Ondertussen coördineert Jenny de noodhulpverlening en belt ze een ziekenauto.

“Het praktijkelement is het allerbelangrijkste bij het volgen van een EHBO-cursus”, vindt voorzitter van de Goirlese vereniging Henk Eikholt. Hij en regionaal voorzitter Cees Hommel hebben dan ook geen goed woord over voor het artikel dat juist vandaag in het Brabants Dagblad staat. Dat gaat over het gebrek aan EHBO-kennis bij Nederlanders en de oplossingen daarvoor.

‘Met theoriecursus kom je bedrogen uit’

“In het artikel hebben ze het over online cursussen, maar ik heb medelijden met iemand die nauwelijks praktijk heeft gehad en door zo’n theoriecursus denkt dat hij iemand kan helpen. Dan kom je bedrogen uit”, bromt Hommel.

Het team uit Dongen heeft de situatie van de twee vechtersbazen goed opgelost, vindt de jury. Hans heeft de snijwond bij de één afgeplakt en hem apart gezet van zijn vriend, terwijl de andere twee de bewusteloze kompaan in een stabiele houding hebben gelegd en hem warm houden met isolatiefolie. De zoemer gaat: het drietal mag door naar de volgende ronde.

Feiten:

  • De organisatie van de regionale EHBO-kampioenschappen van 6 maart lag in handen van de afdeling Goirle, die dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert.
  • Het was de 27ste keer dat dit kampioenschap werd gehouden.
  • De wedstrijd telde negentig deelnemers, verdeeld over twee jeugdgroepen en één grote volwassengroep.
  • Winnaar van de wisselbeker was een team van het Rode Kruis uit Eindhoven. Hoewel geen onderdeel van EHBO Nederland, mochten die toch meedoen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het Brabants Dagblad van 8 maart 2010. Deze versie is iets aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.