Welke lokale omroep mag in Tilburg gaan uitzenden?

Uit het archief:

Drie kandidaten voor een zendmachtiging in Tilburg moesten zich op 11 november 2004 verdedigen in Hilversum. De eerste -huidige- partij deed er vier jaar over om uit te gaan zenden, de tweede was een afsplitsing van de eerste club, die na intern gemor is ontstaan. De derde partij genoot vooral bekendheid als zendpiraat. Wie-o-wie zou de lokale omroep mogen bestieren?

Welke publieke omroep mag de komende vijf jaar uitzenden in Tilburg? De huidige zendgemachtigde Radio Televisie Tilburg (RTT)? De van piraterij beschuldigde Tilburgse Omroep Favoriet (TOF) of nieuwkomer Lokale Omroep Tilburg Totaal (LOTT)?

Het Commissariaat voor de Media (CvM) in Hilversum gaf alle mededingers de mogelijkheid uit te leggen waarom zij de zendmachtiging denken te verdienen.

Plannen voor samenwerking

In de ontvangsthal blijken de RTT en de TOF plannen voor samenwerking te smeden. “Zij zijn sterk in radio, wij in tv, dan kunnen we best rond de tafel”, glundert RTT-voorzitter Peer van Alphen. De zitting is nog niet eens begonnen en nu al zo’n ontwikkeling? Misschien voelen de twee kandidaten de hete adem van de laatste partij, de LOTT, in hun nek. Deze zender heeft de voorkeur van de Tilburgse gemeenteraad tenslotte al op zak.

Als de zitting eenmaal is begonnen, vertelt Van Alphen de commissie over zijn zorgen: “We zijn bang op ons verleden te worden afgerekend.” Niet voor niets: in oktober vorig jaar splitsten enkele ontevreden leden van de programmaraad zich af, om vervolgens de LOTT op te richten. De RTT wilde nog samenwerken met de nieuwe zender, onder hún voorwaarden. Maar nee, de kersverse LOTT bleek de zaken goed op orde te hebben. De Hogeschool voor Journalistiek en RTT’s voormalige concurrent BG Media -die vijf jaar geleden het pleit van RTT verloor- waren al toegetreden tot het bestuur.

Gefronste wenkbrauwen

Hoe anders ging dat bij de RTT: bij vergaderingen waren maar vier mensen aanwezig en er werd nauw samengewerkt met het commerciële Regio-TV. “Dat laatste mag al helemaal niet”, zeggen de drie juryleden die over de vergunning beslissen, met gefronste wenkbrauwen. Juryvoorzitter J. van Cuilenberg vindt het daarnaast ‘onvoorstelbaar’ dat de RTT pas vier jaar na het verkrijgen van de zendvergunning in 1999 is gaan uitzenden.

“Een dergelijke grote stad als Tilburg zonder lokale omroep kan haast niet. Zeker gezien het maatschappelijke belang van een publieke stadsomroep.” Van Alphen erkent dat, maar betoogt dat hij pas sinds januari voorzitter is en de RTT nu wél regelmatig uitzendt.

De derde kandidaat, de Tilburgse Omroep Favoriet (TOF), lijkt kansloos. De leden van de programmaraad, die het maatschappelijke draagvlak van elke publieke zender vormen, wisten niet eens dat ze lid waren. “Enkelen van hen hebben woedend opgebeld en gezegd dat ze helemaal niks met ons te maken willen hebben”, geeft voorman Martin van Rooy toe. Het vrouwelijke bestuurslid heeft een jasje aan met het TOF-logo. Ze vindt het reuze komisch om de afkorting van de zender in elke zin die ze uitspreekt, te verwerken. Maar of het helpt, is een andere vraag.

Dit artikel is eerder verschenen in het Brabants Dagblad van 12 november 2004.

Naschrift: de LOTT kreeg de zendmachtiging en zendt al jarenlang uit als Omroep Tilburg. In 2010 werd de machtiging verlengd. TOF lijkt ook nog te bestaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.