‘Veiligdag’ is opfriscursus voor brave burgers

veiligdag

Uit het archief:

Spectaculair was de prozaïsch geheten Veiligdag die de gemeente Tilburg samen met politie en brandweer organiseerde. Maar vooral ook een opfriscursus voor brave burgers.

Uitgedost in een klassiek geel-zwart gestreept boevenpak laat een ‘fietsendief’ zien welke technieken in zwang zijn bij het stelen van rijwielen. Veel sloten zijn kinderlijk makkelijk open te breken, blijkt uit zijn demonstratie. Of hij nu een betonschaar of een afgebroken fietsstandaard gebruikt, elk slotje geeft de geest. Een wat steviger beugelslot waarmee de fiets aan een hekwerk vastzit, springt kapot door de hele fiets gewoon een paar keer om het slot te draaien.

In de boeien

Omstanders kijken geamuseerd toe, verbaasd over het gemak waarmee de dief zijn slag slaat. Als hij een fiets aan een ogenschijnlijk geïnteresseerde probeert te verkopen, slaan twee agenten hem in de boeien. Eind goed, al goed.

De waarschuwing voor de brave burgers van Tilburg is duidelijk: “Zorg voor een goed slot en zeg resoluut nee als iemand op straat je een fiets te koop aanbiedt voor een al te zacht prijsje.” Applaus volgt, want fietsendiefstal is een van de misdrijven waar Tilburgers zich het meest aan ergeren.

Gezamenlijke aanpak

De demonstratie was er één van vele tijdens de eerste Veiligdag, op zondag 11 oktober 2009 gehouden in de binnenstad. Voorheen hielden de politie, brandweer en hulpverleningsinstellingen aparte open dagen, dit jaar is gekozen voor een gezamenlijke aanpak.

Het gebied rond het Koningsplein, Willemsplein en Stadhuisplein staat vol politieauto’s, brandweerwagens, demonstratieopstellingen en voorlichtingskraampjes. Zeker driehonderd medewerkers van de verschillende instellingen geven acte de presence. Ambulances schitteren door afwezigheid, want die kunnen niet worden gemist.

Ontwapening door politiehonden

Bezoekers mogen zich vergapen aan een reddingsoperatie door de brandweer na een geënsceneerd busongeluk en de ontwapening van een vuurwapengevaarlijke voortvluchtige met behulp van politiehonden. De felheid waarmee de dieren de acteur tot overgave dwingen heeft een intimiderende werking op het publiek.

Wie het aandurft, mag plaatsnemen in een auto die over de kop gaat (moraal: altijd je gordel omdoen) of proberen een fotoalbum te redden uit een studentenkamer vol rook. Niet doen, is de heldere boodschap bij die laatste activiteit.

Vermanende vinger

Een gevarieerd aanbod dus, waarbij de vermanende dan wel waarschuwende vinger van de hulpinstellingen nadrukkelijk aanwezig is. Verder veel nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van burgers in gevaarlijke situaties. Om deze stichtelijke boodschap wat in te kleden zijn hoogwerkers en antieke brandweerauto’s te bewonderen en er waggelen zelfs duikers rond.

Op deze zondag ook aandacht voor maatschappelijke problematiek. Acteurs nemen de rol van zwervers en drugsverslaafden op zich en mengen zich tussen het publiek. Het regionale infoteam van de Campagne Aanpak Kindermishandeling (CAK) grijpt de Veiligdag aan om een nieuw offensief tegen kindermishandeling te lanceren. Ook hier staat eigen verantwoordelijkheid centraal.

Houding veranderen

“Vaak vinden leraren of ouders van vriendjes en vriendinnetjes dat de mogelijke mishandeling van een kind niet hun zaak is”, zegt Ingrid de Vries, vanuit de gemeente werkzaam als regionaal coördinator. “Die houding willen we graag veranderen”.

Ongeacht het belang van de serieuze problematiek, trekt het spektakel de meeste aandacht. Manouk Visser (5) en haar 3-jarige zusje Nadine hebben eindelijk gezien wat voor werk hun vader Bas als brandweerman doet. “Al zit-ie normaal gesproken op kantoor, want hij is voorlichter”, zegt moeder Sandra. Papa kan tevreden zijn: de honderden bezoekers zijn weer helemaal bij op het gebied van veiligheid en preventie.

Oorspronkelijk verschenen in het Brabants Dagblad van 12 oktober 2009. Deze versie is iets aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.