Kantongerecht Tilburg opent luiken op Dag van de Rechtspraak

Uit het archief:

Met quizzen, popcorn, zelfverdedigingscursussen en een heuse strafzaak met stemkastjes maakte het kantongerecht in Tilburg van hun open dag een uitje voor het hele gezin. Omdat hier doorgaans wat ‘saaiere’ zaken worden behandeld, was actief meedoen het motto om het interessant te houden.

Peinzende gezichten in de belastingkamer van het kantongerecht in Tilburg. Zojuist is de vraag gesteld of je tijdens een rechtszaak aan het soort toga kunt zien of je te maken hebt met een rechter, een officier van justitie of griffer. Een oma piekert. Haar kleinzoon twijfelt. Sommigen aanwezigen zetten het petje op dat ze bij binnenkomst in handen kregen gedrukt. Dat betekent dat ze denken dat het antwoord ‘ja’ is. De nee-stemmers houden hun petje af.

Die laatste groep heeft het mis, zeggen de rechter en griffiers die dienst doen als quizmasters. De toga van rechters is namelijk deels van zijde. Griffiers, officiers en advocaten moeten het stellen met simpeler textiel.

Gezinsuitje op zaterdagmiddag

Lekker een dagje naar de rechter, dat klinkt niet als een ideaal gezinsuitje op een vrije zaterdagmiddag Toch vonden ongeveer zevenhonderd bezoekers het de moeite waard dit weekeinde een kijkje achter de schermen te nemen bij het kantongerecht aan het Stadhuisplein. Vanwege de landelijke Dag van de Rechtspraak had die de deuren opengezet.

Actief meedoen is het motto, zoals tijdens het spelletje ‘petje op, petje af’ in de belastingkamer. “Je moet toch iets verzinnen om het interessant te maken, want belastingrecht klinkt voor de meesten een beetje saai, geeft rechter Loes Weerkamp na de quiz toe.

Het kantongerecht in Tilburg, formeel onderdeel van de rechtbank in Breda, is geen locatie waar de zwaarste criminelen terechtstaan. Hier vooral familiezaken, civielrechtelijke procedures of het ‘saaie’ belastingrecht. Misschien daarom is alles gedaan om het kinderen naar de zin te maken met spelletjes, popcorn en een snelcursus zelfverdediging. Bezoekers kunnen ook bij diverse stands terecht voor juridisch advies.

Monique van Hezik (38) is samen met haar drieling van 10 jaar en hun oma Ria naar het kantongerecht gekomen. “Ik heb zelf de nodige juridische informatie gekregen, maar de kinderen vonden vooral de spelletjes leuk, zoals het stokvangen.”

Sjef de Steker krijgt werkstraf

Favoriet is de strafzaak die ze mogen bijwonen. De verdachte is een acteur, maar de rechter, officier van justitie, griffier en advocaat zijn echt. Na ieder onderdeel van de zaak, zoals de voorgeleiding van de verdachte, het requisitoir van de officier en het pleidooi van de advocaat mag het publiek via stemkastjes zijn mening over de zaak geven. De meesten vinden dat verdachte ‘Sjef de Steker’, die terechtstaat voor zinloos geweld in het uitgaansleven, een werkstraf moet krijgen.

Daarmee zitten ze op één lijn met de rechter, want dat is de straf die hij oplegt. Hoewel de meeste rechtszaken in Nederland openbaar zijn en dus voor iedereen toegankelijk, zijn veel bezoekers nog nooit in een rechtbank geweest. “Normaal rijd je hier langs en denk je: ‘Hier je niet komen'”, zegt een echtpaar. “Mooi dat ze de luiken zo open hebben gedaan.”

Dit artikel is eerder verschenen in het Brabants Dagblad van 9 november 2009.

Update: Het kantongerecht in Tilburg is inmiddels verhuisd naar het Piusplein in die stad. In de voormalige locatie aan het Stadhuisplein huist nu een architect, wiens grootvader het gebouw ooit heeft ontworpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.