Weinig slaap in ‘heavy feestdorp’ Udenhout

Uit het archief:

De overgang naar de zomertijd komt hard aan voor de feestgangers van Udenhout onder Zeil. Het evenement vierde in het weekeinde van 29 en 30 maart 2008 de tiende editie.

Zowel de bezoekers, de organisatie als de artiesten zijn het er op zondagmiddag over eens: de tiende editie van Udenhout onder Zeil is ontzettend gezellig, maar de overgang naar de zomertijd van zaterdag op zondag komt wel érg hard aan. “Als ik straks thuis ben, lig ik waarschijnlijk heel snel voor pampus op de bank”, zegt Robert van Asseldonk, saxofonist voor de Band zonder Banaan (BZB).

Vanwege het tienjarig jubileum van het Udenhoutse festival begint het zondagprogramma deze keer al om elf uur ’s ochtends in plaats van om drie uur. Aangezien veel feestgangers het zaterdagavond laat maken en de klok ook nog eens een uur vooruit is gegaan, blijft er dus maar weinig tijd over voor wat welverdiende uurtjes rust tijdens het tweedaagse evenement.

Verrassingen ontdekken in eigen muziek

Zo ook voor Van Asseldonk en zijn maten van BZB, die traditiegetrouw de zaterdagavond opluisteren, maar voor deze keer ook op zondag spelen. Samen met de Udenhoutse harmonie Cecilia geven ze een koffieconcert weg. “Daar komen mensen op af die nog nooit van ons hebben gehoord, dat levert echt een andere sfeer op. Dat de harmonie meedoet, is geweldig. Als die mensen met je muziek aan de slag gaan, ontdek je verrassende dingen aan je nummers die je zelf nog niet eerder had gehoord.”

Op dezelfde plek waar de avond daarvoor nog tieners en twintigers aan het hossen en biersmijten waren, staan op zondag houten tafels in nette rijen opgesteld. De toegestroomde kinderen, ouders, opa’s en oma’s laten zich echter net zo gewillig meeslepen door de klanken van de veelzijdige feestband als de grote broers en zussen een dag eerder. De saxofonist van de BZB snapt het best: “Udenhout is bij uitstek een heavy feestdorp”.

Opstarten met koffie

De 17-jarige Anne van Kruysbergen en haar vriendin Kim Bink (16) uit Rijen vinden het eigenlijk wel prima dat ze deze zondag kunnen beginnen met rustig zitten en koffie drinken. “Nee, we waren hier gisteren niet. We gingen stappen in Tilburg. Door de zomertijd dachten we eigenlijk dat we ons bed niet op tijd zouden kunnen uitkomen, maar we wilden de Band zonder Banaan toch graag zien.”

Het is voor de twee ietwat vermoeid ogende meiden de tweede keer dat ze Udenhout Onder Zeil bezoeken. Zoals zoveel jongeren uit de omgeving weten ze het evenement goed te vinden. Behalve Rijen is ook Moergestel vertegenwoordigd, evenals Berkel-Enschot en Loon op Zand. Een handvol aanwezigen komt zelfs uit de ‘grote stad’ Tilburg. En dat op een feest dat Anne en Kim beschrijven als een evenement ‘vooral voor alle boeren uit de buurt’.

Iets speciaals

Voor de organiserende KPJ (Katholieke Plattelandsjongeren) is het eveneens een weekeinde zonder slaap. Bart Vromans (34) is al vanaf de eerste editie bij de organisatie van Udenhout Onder Zeil betrokken. “Voor zo’n jubileum als dit wil je iets speciaals, maar het nadeel is dat bezoekers het jaar daarop dan nóg meer verwachten.”

Na heel wat wikken en wegen besloot het bestuur een eenmalig jeugdevenement op zaterdagmiddag te organiseren en een koffieconcert op zondagochtend. Leuk, maar voor de 280 vrijwilligers is het alle zeilen bijzetten.

Volgend jaar alles weer bij het oude

Ook KPJ-bestuurslid Anne van den Brand (20) heeft een druk weekeinde. “De oudere leden hebben een routine opgebouwd in het organiseren van dit evenement. Het duurt even voor je dat als jeugdlid ook helemaal onder de knie hebt.”

Volgend jaar is alles weer bij het oude, belooft oudgediende Bart Vromans. Hoe leuk zo’n koffieconcert ook is, aan de winnende formule van het succesvolle Udenhoutse tentfeest moet eigenlijk niet teveel worden gerommeld, zo laat hij fijntjes doorschemeren.

Dit artikel is eerder verschenen in het Brabants Dagblad van 31 maart 2008. Foto bovenaan door Joris Buijs/PVE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.