Bij ‘disc golf’ geen ruiten broeken maar frisbees op de green

Uit het archief:

Stokstijf staat Dimitri de Rooij (30) uit Tilburg, terwijl hij zijn rechterhand met daarin een frisbee, gestrekt houdt. Dan buigt hij een paar keer door de knieën, kromt zijn arm, draait om zijn as en werpt de kunststof schijf zo hard hij kan weg. Maar helaas, in zijn baan raakt de frisbee een onvoorziene boomtak en stort ter aarde.

“Jammer”, zegt Dimitri. “Ik ben twee jaar geleden gestopt met serieus trainen, dus ik zit niet meer op m’n oude niveau.”

Terwijl heel Tilburg in de startblokken staat voor carnaval, biedt het Leijpark deze zaterdagochtend plaats aan beoefenaars van disc golf, een variant op het golfspel. In plaats van clubs en balletjes gebruiken de deelnemers frisbees. En het piepkleine gat waar normaal gesproken zo’n balletje in verdwijnt, heeft plaats gemaakt voor een ijzeren mand op een paal, de zogeheten pole-hole. Iedere deelnemer moet zijn frisbee met zo weinig mogelijk worpen in deze pole-hole zien te werpen.

De disc golfers zijn bezig met een tour georganiseerd door de Nederlandse Frisbee Bond. Vandaag is hun zesde wedstrijddag. Elke eerste zaterdag van de maand, van september tot en met mei, wordt een park of sportveld ergens in het land verbouwd tot ‘golfparcours’ waar de frisbeeliefhebbers strijden om de hoogste plaats in het klassement.

Pittig parcours

Het Tilburgse Leijpark met zijn laaghangende takken, molshopen en bandensporen belooft een pittige wedstrijddag. “In heel Nederland zijn maar vijftig tot zestig mensen die deze sport beoefenen”, zegt Dimitri. Hij is vandaag als Tilburger ‘gastheer’ voor zijn medespelers en heeft het programma opgezet. Van hen zijn er 31 present.

Net zoals bij golf elke situatie een andere club vereist, kunnen de disc golfers kiezen uit heel wat verschillende frisbees kiezen. Zo is er eentje voor de lange afstand (driver) en een schijf om langzaam en precies in het mandje te kunnen gooien (putter). Daarnaast bezit een serieuze speler frisbees met een afwijking naar links of rechts, om in de weg staande bomen te ontwijken. En dan zijn er nog drijvende exemplaren, voor wie bang is dat zijn frisbee in het water terechtkomt.

Je moet wel iets fatsoenlijks meebrengen

“Er kwam hier vanochtend iemand aanzetten met een tas vol strandfrisbees”, lacht Ruud Bahnerth (44) uit Rotterdam. “Hij had in de krant gelezen dat wij hier vandaag aan de slag zouden gaan. Van mij mocht hij best meedoen, maar je moet echt speciale frisbees hebben om fatsoenlijk te kunnen spelen”, zegt de Rotterdammer die ook zijn twee 13-jarige zoons heeft meegenomen.

Laurens Benschop, 35 jaar en ook uit Rotterdam afkomstig, is de Nederlandse kampioen disc golf. “Eigenlijk heb ik geen concurrentie meer Ik ben zeven jaar achter elkaar Nederlands kampioen geworden. Op Europees niveau haalde ik vorig jaar de eerste plaats. Ik train elke dag, het is een soort meditatie voor mij.”

Met succes, zo blijkt. Want ook vandaag mag de heersend kampioen de eerste plaats op zijn naam schrijven.

Verschenen in het Brabants Dagblad van 7 februari 2005.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.