Kunstloterij bij De Pont levert 12.000 euro op voor zinloos-geweldmonument

Uit het archief:

De verkooploterij in museum De Pont heeft op 2 april ruim 12.000 euro opgeleverd voor het Tilburgse monument tegen zinloos geweld. Dit monument wordt op Bevrijdingsdag op het Willemsplein onthuld.

Trudy Wajon uit Tilburg is in de prijzen gevallen en moet er nog voor betalen ook. Dat is even slikken. Bij de verloting van vijfenvijftig kunstwerken in museum De Pont moesten winnaars de portemonnee trekken voordat ze hun vangst mee naar huis mochten nemen.  

“Ik had me van tevoren op vijf werken ingeschreven. Ik had nooit verwacht dat ik er maar liefst drie zou winnen”, zegt Trudy na afloop een beetje aangeslagen. Ze moet zeshonderd euro afrekenen, een heel bedrag op één zondagmiddag. Haar troost is dat het geld naar een goed doel gaat: het monument tegen zinloos geweld dat op Bevrijdingsdag op het Willemsplein wordt onthuld.

Inschrijven op werken

Vijfenvijftig kunstenaars hadden hiervoor werk beschikbaar gesteld, dat een week lang in De Pont werd geëxposeerd. Het betrof onder meer olieverfschilderijen, collages en driedimensionaal werk. Potentiële kopers konden zich de hele week inschrijven op de werken, tot een maximum van vijf per persoon.

De Tilburgse comédienne Karin Bruers praat de drukbezochte verkooploterij aan elkaar. De eerste winnaar wiens naam ze uit de hoge hoed trekt is meteen een bekende: cultuurwethouder Hugo Backx. Toeval? Bij het feliciteren port ze hem schalks: “Dat heb ik goed gedaan, of niet?”

Enkele winnaars, allemaal fervente kunstliefhebbers, juichen luid als ze in de prijzen vallen. “Het lijkt hier wel een bingomiddag”, plaagt Bruers het ietwat chique publiek.

Hand van de maker

Van tevoren is niet verteld wie de werken hebben gemaakt, maar bij sommige kunst is de hand van de maker duidelijk te zien. Vandaar bijvoorbeeld de overweldigende hoeveelheid inschrijvingen voor het werk waarvan iedereen weet dat het van de bekende kunstenaar Marc Mulders is.

Ook zijn aquarel dat als affiche voor de expositie heeft gediend, is gewild: burgemeester Vreeman, die is komen opdraven als veilingmeester, weet het werk voor 1350 euro te verkopen. Aan het eind van de middag is ruim 12.000 euro opgehaald voor het monument.

Trudy Wajon heeft dan al een deal gesloten met de 10-jarige Doris van Loon. Het meisje is dol op kunst en haar ouders, – zelf kunstminnaars die bij de loterij achter het net visten – kopen één van de werken over die de Tilburgse heeft gewonnen. Desondanks blijft het een dure middag voor huize Wajon: de man van Trudy is óók al in de prijzen gevallen.

Monument tegen zinloos geweld: de feiten

  • De aanleiding om in Tilburg een monument tegen zinloos geweld neer te zetten, is bijna tien jaar oud.
  • Floris Sebregts en Justus Hertig vonden een jaar na elkaar de dood tijdens incidenten in het centrum.
  • Nadat het plan vertraging had opgelopen, blies burgemeester Vreeman kort na zijn aantreden het project nieuw leven in.
  • In plaats van de gemeente die in één klap geld op tafel legt, werd besloten om voor de financiering een beroep te doen op Tilburgers zelf.
  • Eerdere initiatieven waren onder andere een benefietconcert in popcentrum 013, een collecte op het Heuvelplein en de verkoop van wijn door een lokale wijnhandelaar.
  • Het monument wordt gemaakt door kunstenaar Guido Geelen en kost 80.000 euro.
  • Het gaat om een antieke kabinetkast, met brons overgoten. Op 5 mei 2006 vindt de officiële onthulling plaats bij de Heikese kerk aan het Willemsplein in Tilburg.

Verschenen in het Brabants Dagblad van 3 april 2006. Foto via cupudo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.