Een geschiedkundig paper over Koerdisch nationalisme
Het paper over Koerdisch nationalisme dat ik in 2008 aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara schreef, verscheen later in ingekorte vorm in het tijdschrift BLIK, het studententijdschrift voor audiovisuele cultuur van de Universiteit Utrecht.
Ik stuurde het destijds op en gek genoeg accepteerde de redactie het gewoon, ook al is het toch echt een geschiedkundig paper en bevat het werkelijk geen iota audiovisuele cultuur. Het paste blijkbaar in het thema van dat nummer (#3.2), waarvan de beschrijving luidde:
“De teneur van deze BLIK draait om de relatie tussen ‘de werkelijkheid’ en de representatie ervan, en met name om hoe deze twee voortdurend verward worden. Wat is werkelijk? lijkt de wetenschappelijke vraag bij uitstek. De vraag lijkt onbeantwoordbaar, maar blijft niettemin intrigerend. Wat maakt dat sommige media een objectieve status van representatie toegeschreven wordt? Is deze status onaantastbaar of kunnen we hier wel degelijk vraagtekens bij zetten?”
Dus. Ben je benieuwd geworden, dan kun je het nummer hier nabestellen.
Sociale constructie?
Als ik het paper nu zou schrijven, had ik niet gekozen voor de term ‘constructie’. In het huidige cultuurmarxistische discours waarmee de geesteswetenschappen zijn overspoeld, is het frame van de ‘sociale constructie’ een manier om ongewenste maatschappelijke ordeningen te delegitimeren als ‘niet echt’ -en dus afbreekbaar. Maar dat de meeste ideeën, culturele uitingen en politieke systemen menselijke constructies zijn, maakt ze wat mij betreft niet minder reëel of relevant.
Je werkt als student nu eenmaal met de conceptuele gereedschapskist die je krijgt aangereikt. Daardoor sluipen dit soort fratsen in je teksten. Het is waarschijnlijk wel de reden dat het destijds is geaccepteerd voor opname in BLIK.
Met de rest van de inhoud ben ik het verder wel eens: Koerdisch nationalisme ontstond in de loop van de 20ste eeuw als reactie op nationalistische projecten van naburige volken. Daarbij grepen schrijvers, dichters e.d. terug op eerder materiaal waarin de gedeelde oorsprong en geschiedenis van de Koerden al werd gesuggereerd.
Lees het originele, volledige paper hieronder:
Constructing-Kurdish-Nationalism-term-paper