Kunststof putdeksel is 150 kilo lichter
Uit het archief:
Ondernemer Marcel Diederen importeert een Belgische uitvinding: een kunststof putdeksel in plaats van een exemplaar van gietijzer. Oninteressant voor dieven en vele malen lichter. “Het is echt zo’n uitvinding waarvan je denkt, waarom is dit niet eerder bedacht?’
AIs het aan Diederen ligt, is de tijd voorbij dat rioolwerkers een hernia opliepen bij het omhoog tillen van gietijzeren putdeksels. Sinds kort is de zelfstandig ondernemer uit Heeze namelijk de eerste en enige Nederlandse importeur van kunststoffen putdeksels. “Het is een Belgische uitvinding. Daar gebruiken ze het al dertien jaar”, zegt Diederen. Als het aan de 38-jarige handelaar ligt. gaat Nederland ook overstag. Waarom?
Weegt een ‘ouderwets’ gietijzeren deksel met een binnendiameter van zeventig centimeter al gauw tweehonderd kilo. het kunststof equivalent is met 46 kilo nog door één sterke kerel te tillen. De kleinere varianten kunnen onder de arm worden meegenomen. Wat betreft de stevigheid: “Ze zijn uitgebreid getest. Hier kunnen probleemloos vrachtwagens overheen.”
Oud ijzer
Diederen, die zijn eigen bedrijf in afwateringstechniek heeft, is op het juiste moment ingestapt. In verschillende steden bestaat overlast van dieven die putdeksels stelen en als oud ijzer verkopen. Deze nieuwe generatie deksels, gemaakt van een composiet en versterkt met glasvezel, zijn waardeloos voor dieven. Bovendien zitten ze stevig vastgeschroefd. Vanwege Arbowetgeving is het verplicht dat zware gietijzeren putten met kranen worden opgetild. Die hoeven niet meer gebruikt te worden.
En ook niet onbelangrijk: de nieuwe deksels roesten niet. Diederen: “Het is echt zo’n uitvinding waarvan je denkt: waarom is dit niet eerder bedacht? Ik krijg al van alle kanten aanvragen. Gemeentes, maar ook KPN en Essent. Die willen de deksels gebruiken voor hun ondergrondse electriciteitskastjes.”
Jarenlange ontwikkeling
Het lijkt een simpel idee, maar de maker ging niet over één nacht ijs. Het bedrijf dat de uitvinding heeft gepatenteerd is Hermelock uit België. Dat is de fabrikant waar Diederen een deal mee heeft gesloten. Het heeft de eigenaar van dat bedrijf jaren gekost om dit te ontwikkelen en aan alIe kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Kunststof deksels bestaan al langer, maar die konden geen zwaar verkeer aan. Deze variant wel.
Het was november vorig jaar dat één van Diederen’s klanten aanklopte en vroeg om een stevig putseksel dat tegelijkertijd licht was. De Heezenaar ging op zoek en vond wat hij zocht bij Hermelock. “Het werd zó positief ontvangen dat ik dacht: hier moet ik mee verder. Sinds twee weken is Diederen gevestigd aan de Heivelden op het industrieterrein in Heeze. Momenteel is zijn vrouw Carla zijn enige werknemer, maar de ondernemer verwacht binnenkort extra personeel nodig te hebben. “Dit kan heel groot worden.”
Oorspronkelijk verschenen in het Eindhovens Dagblad van 14 april 2006.