Buurtbewoners weg, ruimte voor toegankelijk festival Dancetour

Uit het archief:

De driehonderd omwonenden van het Koningsplein in Tilburg kregen onlangs zomaar een kaartje voor het museum aangeboden, of een dagje met de trein als ze dat leuker vonden. Als ze maar weg waren op zondag 22 juni, de dag dat het evenement Dancetour voor de eerste keer zou neerstrijken in hun ‘voortuin’.

Het Koningsplein bleek voor de organisatie vanwege de grootte de meest geschikte locatie, maar ja, zóveel omwonenden, die zouden misschien erg veel last hebben van die stampende dancebeats. “Het leek ons een goed idee om de buurtbewoners de mogelijkheid te bieden een dag erop uit te gaan”, zegt Annelies van der Geest van stichting Dancetour. “Dan hebben ze ook geen last van ons”.

Buren die juist wél van dansen houden, krijgen consumptiebonnen om op het festival in te leveren voor gratis drankjes.

Breed publiek

Dancetour is een rondreizend, gratis evenement dat trance-, techno-, club- en andere dancemuziek voor een breed publiek toegankelijk wil maken. Op het Koningsplein lopen op zondag dan ook bezoekers van allerlei pluimage rond: verstokte danceliefhebbers, maar ook jonge ouders die hun kinderen hebben meegenomen en tieners die normaal gesproken geen serieuze club binnen mogen. Zes DJ’s laten het publiek bewegen, waarvan Marco V. en Ferry Corsten de bekendsten zijn.

DJ François, tijdens Dancetour draaiend onder de naam Franco Baresi, speelt tijdens Dancetour een thuiswedstrijd. Hij is immers al tijden resident DJ bij discotheek Zino in Tilburg. Het is niet voor niets dat hij een ander alias heeft gekozen voor zijn optreden op zondag. “Onder de naam Franco Baresi raai ik geen harde muziek, maar juist de meer toegankelijke Ibiza-sound.” Hij opent het evenement om één uur ’s middags en gaat door tot half drie. “Ik ben vanaf gisteravond negen uur op verschillende plekken aan het draaien. Ik ben inmiddels over m’n ergste slaap heen.”

Kippenvel

Chris Breuer alias Kriss-One mag op Dancetour een half uur draaien tussen zijn idolen. De 23-jarige Tilburger -maar geboren Hagenees- is de winnaar van een DJ-wedstrijd die de organisatie in samenwerking met het ROC Midden-Brabant organiseerde. Hij heeft al ervaring met optredens in verschillende bekende clubs, waaronder op Mallorca, maar heeft nog nooit voor zo’n groot publiek gedraaid.

“Ik kreeg er kippenvel van”, geeft hij toe na zijn succesvolle debuut op Dancetour. “Het leuke aan draaien op deze plek is dat ik niet alleen de meest bekende tracks hoef te draaien. Het publiek is divers, maar bestaat voor een groot deel toch uit echte liefhebbers. Die zijn open-minded en dus kan ik lekker doen wat ik zelf leuk vind.”

Wolkbreuk

Wie zelf wil weten hoe het voelt om achter een mengpaneel te staan, kan een workshop volgen. Voor Rianne Romkens (21) is het geen succes gebleken. “Ik dans veel, dus ik dacht dat ik dit ook wel kon. Dat viel vies tegen.” Het aan elkaar mixen van dansplaten lijkt van een afstand misschien gemakkelijk, maar de workshop maakt veel nieuwsgierige bezoekers duidelijk dat het een vak apart is en dat zij het maar beter bij dansen kunnen houden.

Aan het begin van de middag lijkt het feest letterlijk in het water te vallen. Even na twee uur verrassen de weergoden het publiek met een onverwachte stortregen. Wie niet snel een schuilplaats zoekt, is binnen enkele seconden doorweekt.

De organisatie heeft erop gerekend: het barpersoneel, dat in tentjes aan de randen van het plein veilig en droog zit, gooit poncho’s het plein op die gretig worden opgepikt door dappere zielen die het wagen onder hun eigen afdakjes vandaan te komen. Eén van de bezoekers, een fanatieke dancefan, trekt de poncho aan en roept tegen zijn vrienden: “Boeiend, dan maar voor lul staan. Ik ga weer lekker dansen.” De wolkbreuk houdt niet lang aan. Na tien minuten breekt de zon weer door. De rest van de dag blijft de lucht strakblauw.

Handjes in de lucht

De zonnige middag draagt bij aan de goede stemming. Tegen de tijd dat DJ Dazzle achter de draaitafel staat, is het Koningsplein veranderd in één grote massa dansende feestvierders die de bui allang vergeten is.

De van oorsprong Bredase DJ Dazzle (pseudoniem van Martijn Wittebols) ziet zichzelf als artiest die toegankelijke sets draait. “Ik wil gewoon die handjes in de lucht zien, zeker op een toegankelijk evenement als Dancetour.” Hoewel de techniek het tijdens zijn draaisessie een beetje laat afweten, zegt hij na afloop toch wel tevreden te zijn.

“Het is leuk om de mensen die vooraan staan helemaal uit hun dak te zien gaan. Er zijn ook altijd bekenden van me aanwezig met wie ik na afloop zelf nog even ga dansen.”

Oorspronkelijk verschenen in het Brabants Dagblad van 23 juni 2008. Dancetour bleek een succesformule, het bestaat nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.