Nooit meer een sleutel kwijt met de KeyFree

Uit het archief:

Met de KeyFree denkt i-Products in Leende een systeem te hebben ontwikkeld waarmee zorgmedewerkers altijd binnen kunnen stappen bij hun cliënten wanneer dat nodig is. Geen gedoe meer met sleutels onder de mat, sleutels die kwijt raken, of kostbaar sleutelbeheer door thuiszorgorganisaties.

Een alleen wonende oudere heeft hulp nodig. Ze drukt op haar alarmsysteem en bij de thuiszorgorganisatie gaat een lampje branden. Snelheid is geboden, maar de sleutel tot de woning ligt bij de buurman. En laat hem nu nét met vakantie zijn. Staat de zorghulp dus aan een gesloten deur. Onbereikbaar voor de cliënt in nood.

Om dit soort situaties te voorkomen, heeft het bedrijf i-Products uit Leende een sleutelbeheersysteem ontwikkeld: de KeyFree. Het apparaat, net iets kleiner dan een pak melk, wordt aan de binnenkant van de woning geplaatst, naast de voordeur. De sleutel blijft achter een doorzichtig kunststof plaatje in het zicht van de bewoner. Wil een zorghulp naar binnen, dan stuurt hij met de mobiele telefoon een code naar een centrale. Die controleert door middel van een pincode de gegevens.

Als alles klopt valt de sleutel dóór de KeyFree naar beneden, naar een opening aan de buitenkant van het huis. De zorghulp kan binnenkomen. “Op deze manier willen we de zelfredzaamheid van zorg behoevende mensen vergroten.” zegt mededirecteur Hans Ketelaars van i-Products. “Je hebt altijd zicht op je eigen sleutel, maar als het moet kan een zorghulp naar binnen. Die hoeft zelf geen sleutels te beheren.”

Sleutels beheren is duur

Dat zou goed nieuws kunnen zijn voor de talloze thuiszorgorganisaties die Nederland kent. Want een huissleutel aan de buren toevertrouwen of onder de deurmat leggen is misschien riskant, ook de sleutel in handen geven van een thuiszorgorganisatie heeft nadelen. In Nederland geven 10.000 tot 25.000 mensen hun huissleutel in beheer van dergelijke instellingen. Uit onderzoek van kenniscentrum TNO blijkt dat de kosten voor het bewaren van al die sleutels kunnen oplopen tot 45 miljoen euro per jaar.

Verder is volgens het zelfde onderzoek de veiligheid en privacy van de cliënt zelfs bij de thuiszorger niet altijd gegarandeerd: sleutels kunnen zoek raken of gestolen worden. Hoe vaak dat gebeurt is niet onderzocht, maar TNO spreekt van een ‘verborgen probleem’. En dan is er nog een praktisch obstakel: soms moet een zorgverlener na een oproep kilometers omrijden om de sleutel op een centraal punt op te halen.

Klanten in de zorg

Om de KeyFree aan de man te brengen, zoekt i-Products zijn klanten vooral in de zorghoek. “We hebben de laatste tijd veel gedaan om ons product daar onder de aandacht te brengen. De reacties zijn positief,” zegt verkoopmedewerkster Fania van Liempt.

i-Products bestaat sinds 2003. Behalve de KeyFree ontwikkelt het bedrijf uit Leende alarmeringsproducten en apparatuur voor de beveiliging van gebouwen en het opsporen van goederen. Directeur Hans Ketelaars: “Als het maar te maken heeft met het gemakkelijker maken van communicatie. Tussen mensen, maar ook tussen apparaten.”

Oorspronkelijk verschenen in het Eindhovens Dagblad van 15 juli 2006. Afbeelding: George Becker via Pexels.

Naschrift: In 2008 is i-Products overgenomen door Neways Technologies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.