Aanhoudende hitte: appels te klein, aardbeien te zacht

Uit het archief:

Boeren vrezen verlies door de hitte. Vooral groente- en fruittelers vrezen flinke schade te lijden door de droogte. De appels zijn te klein, de aardbeien te zacht en de bessen drogen uit. Ze mogen op sommige plaatsen (nog) wel sproeien van de provincie, maar het helpt nauwelijks.

Aardbeienteler Jan Robben uit Oirschot krijgt ‘buikpijn’ van de droogte. Zijn aardbeien zijn veel te snel rijp en zacht. ,.Als je niet voorzichtig plukt, houd je aardbeienmoes over.” „Bovendien, verzucht Robben „Je wordt er zo moe van. Voor plukkers is het ’s middags te warm, ’s nachts slapen mensen slecht. Dat heeft weer zijn weerslag op de motivatie en concentratie. “

Appel-, peren- en bessenteler Rick Jurrius uit Helmond ziet zijn appels aan de bomen koken. Wegens het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater mag hij de vruchten niet beregenen. „Het beetje vocht dat de bomen nog hebben, gebruiken ze voor de eigen voeding. ” Het gevolg is dat zijn appels dit jaar een stuk kleiner uitvallen. „Normaal gesproken levert een kilo 60 eurocent op, nu 45 of 50 cent”

Minder opbrengst

Voor de peren en blauwe bessen, die Jurrius ook teelt, geldt hetzelfde. „Conference-peren houden van warmte, maar dit gaat te ver. En ook de bessenstruiken drogen helemaal uit.” Voor deze laatste vruchten verwacht hij 35 procent minder opbrengst. „Het is dubbel pech. De oogst levert minder kilo’s op, die op de veiling ook nog eens minder opbrengen. “

Houdt de droogte aan, dan verwacht melkveehouder H. Huybers uit Wintelre dat de voedingswaarde van zijn maïskolven met 25 procent afneemt. Om dat te voorkomen, besproeit hij voortdurend zijn maïsvelden. Een algeheel beregeningsverbod, zoals in andere regio’s al is ingesteld, zou desastreus zijn, vindt Huybers. „Pak dan eerst autowasserettes aan en mensen die dagelijks hun tuin besproeien of zeven keer per dag in de douche gaan. Het zou onrechtvaardig zijn de voedselproductie in gevaar te brengen. “

Lage waterstanden

De aanhoudende droogte heeft geleid tot een lage waterstand in beken, rivieren en sloten. Daarom hebben de waterschappen De Dommel en Aa en Maas een algemeen verbod ingesteld voor het beregenen van oppervlaktewater in hun gebieden. Door een lage waterstand kunnen botulisme en blauwalg zich eerder manifesteren. In het warme water sterven vissen eerder door een gebrek aan zuurstof. Het opheffen van de verboden is voorlopig niet te verwachten. Boeren die hun gewassen met grondwater mogen besproeien hoeven niet te vrezen. „Aan grondwater geen gebrek”, stelt een provinciewoordvoerder,

Varkenshouder Gidi Ansems uit Vessem vermoedt dat zijn vee minder vlees geeft en dus uiteindelijk minder opbrengt. -Als het warm is, eten varkens minder, dat is bij mensen net zo. Ze liggen een beetje te puffen en dan groeien ze nauwelijks.” Weegt een volwassen vleesvarken gemiddeld 94 kilo, door de hete zomer gaat daar een paar kilo vanaf. Ansems heeft vierduizend vleesvarkens, dus dat zou uiteindelijk duizenden kilo’s minder vlees betekenen.

Oorspronkelijk verschenen in het Eindhovens Dagblad van 25 juli 2006. Afbeelding: Oleg Magni via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.