Stateside (9): Een avond Halloween, het Amerikaanse carnaval

Vrijdag 21 november 2008

Nog maar een paar weken te gaan hier in Santa Barbara. De werkdruk stijgt met de dag, want in de tweede helft van elk quarter wordt het drukker en drukker. Dat merk je wanneer je de bibliotheek inloopt, waar ik de afgelopen twee weken de meeste tijd heb doorgebracht.

In het begin zag je hier een handjevol bollebozen, nu zit het helemaal vol met zwetende en zuchtende studenten die zwoegen om hun taken op tijd af te krijgen. Er moeten papers worden geschreven, toetsen geleerd, quizzes gemaakt en assignments ingeleverd. Tot zo ver heb ik goede punten gehaald, hoewel het meeste nog moet komen voor mij. Pas geleden heb ik voor mijn American Immigration-class een B- omhoog weten te lullen naar een A-, dat scheelt weer.

Bosbranden

Het is nog steeds warm en zonnig, erg moeilijk als je de hele dag in de bieb zit opgesloten. De laatste dagen was het zelfs nóg warmer, vanwege de bosbranden die een paar kilometer verderop loeiden. Voor iedereen die ongerust is: de bosbranden in de omgeving hebben mij niet bereikt. Ik geloof dat één van mijn docenten getroffen is, maar ik weet niet in welke mate. Ondertussen komt het einde van mijn studietijd in zicht, maar ik blik nog even terug op een grote gebeurtenis die enkele weken geleden plaatsvond: Halloween.

Hét evenement dat elk herfstkwartaal in tweeën verdeelt is Halloween op 31 oktober. We kennen het in Nederland vooral als een Amerikaans feest vergelijkbaar met Driekoningen: kinderen verkleden zichzelf als spook of heks gaan langs de deuren om snoep op te halen. ‘Trick or treating’ heet dat. Voor studenten lijkt het echter meer op carnaval. Iedereen verkleedt zich, het liefst zo origineel mogelijk (zo bloot mogelijk als je een meisje bent, zo lijkt het) en zuipt zich helemaal lam. Maar dan zonder de dweilorkesten.

Tienduizenden feestgangers

Op de meeste Amerikaanse universiteiten is het een groot feest. Behalve hier op UCSB. Hier is het een gigantisch feest. Zo bekend en zo berucht, dat bezoekers uit Los Angeles of verder speciaal naar studentenghetto Isla Vista komen om het mee te vieren. Normaal gesproken wonen hier zo’n 20.000 studenten, tijdens Halloween barst het dorp uit z’n voegen met 40.000 out-of-towners er bovenop.

Dit jaar vond het feest plaats op vrijdagavond, wat het nog drukker maakte dan normaal. Del Playa Drive (de welbekende feeststraat van IV) stond op z’n kop en je kon je uren vermaken met het bekijken en beoordelen van de kostuums van anderen. Zie onderstaand filmpje voor een bescheiden impressie:

Nunc est bibendum

Natuurlijk had ook ik een kostuumpje op de kop getikt, in één van de tijdelijke Halloween-winkels in downtown Santa Barbara. Heel bescheiden ging ik als Romeins keizer. Omdat ik van geschiedenis houd, maar ook omdat de tuniek luchtig was en ik me er goed in kon bewegen. Heel aardig: toen de bijbehorende lauwerkrans al na één avond kapot was, knutselde een Hongaarse uitwisselingsstudente een vervangend exemplaar voor me.

De ordehandhaving tijdens Halloween is extra streng. Dat moet ook wel, anders is er geen land te bezeilen met al die dronken, stonede, hitsige en luidruchtige studenten en hun vrienden van buiten. Vooral die laatste groep wil nog wel eens voor problemen zorgen. De autoriteiten hadden de straten afgezet, politieblokkades versperden de toegangswegen tot Isla Vista en boetes waren speciaal voor deze gelegenheid verdubbeld.

Duizenden euro’s boete

Om een idee te geven: een minderjarige die met alcohol rondloopt betaalt tijdens Halloween een boete tot 500 dollar. Wildplassen: 270 dollar. Alcohol aan een minderjarige geven = 1000 dollar boete, verhoogd tot 3000 als de minderjarige jonger is dan 18. Openbare dronkenschap: Tot 1000 dollar boete. Als je nog geen 21 bent, komt daar een rijontzegging van een jaar bij, een proeftijd van 3 jaar, een aantekening op je strafblad en je verzekeringspremie gaat omhoog.

Bezoekers van buiten mochten niet op het universiteitsterrein parkeren, dus daar moesten ze ook iets op vinden. Je zou haast denken dat er met al die extra regels niks meer aan is, maar het tegendeel is het geval. Het is voor studenten in de wijde omgeving – laten we zeggen Zuid-Californië- het feest van het jaar. Een evenement waar iedereen naar uit kijkt. De sfeer was gewoon heel goed en eigenlijk heb ik niet eens veel politie of ongeregeldheden gezien.

Jokers, zombies en veel bloot

Wat ik wél heb gezien: tientallen ‘Jokers’ uit de film The Dark Knight, schaars geklede vrouwen, studenten verkleed als sporthelden, schaars geklede vrouwen, cartoonfiguren, popsterren, zombies, schaars geklede vrouwen en héél veel dronken feestgangers. Nou is dat niet zo moeilijk aangezien Amerikanen totaal niet tegen drank kunnen, maar deze avond viel het extra op.

De straatarme, illegale Mexicaanse immigranten die na elk weekeinde de straten van Isla Vista rondrijden om blikjes en flesjes met statiegeld te verzamelen, konden zich na Halloween in de handen wrijven. Het plezier van de studenten leverde deze mensen een klein fortuintje op. Konden ze in elk geval de huur weer betalen, terwijl de kids van UCSB hun roes lagen uit te slapen.

Meer lezen over mijn avonturen in de VS uit 2008? Kijk hier voor het overzicht met alle verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.