Overlever Alex Risch leidt stille tocht zonder rouwstemming

Uit het archief:

Met opgeheven hoofd een stille tocht en muziekevenement leiden, ondanks een zware mishandeling. Alex Risch toonde zich op 3 april 2011 een moedig man.

Zinloos geweld, in het uitgaansleven of op straat, kent nogal eens een fatale afloop. Bij de meeste stille tochten die een dergelijke tragedie memoreren, verkeren de deelnemers dan ook in rouwstemming. De tocht die deze zondagmiddag door de binnenstad van Tlburg trekt is anders.

De deelnemers zin weliswaar stil, maar kijken omstanders lachend aan. Met ballonnen zwaaien ze hen tegemoet. Een vastberaden blik in de ogen, uitdagend bijna. En helemaal vooraan loopt Alex Risch: slachtoffer, overlever en organisator. Op 7 november tot pulp geslagen in het centrum van Tilburg, inmiddels zo ver hersteld dat hij zelfs zijn werk als model weer op wil pakken.

Statement tegen zinloos geweld

Dat Risch (35) de gewelddadige mishandeling en straatroof overleefde, is niet te danken aan de wellevendheid van zijn belagers. Halfdood lieten ze hem achter, nadat ze meerdere keren op hem inbeukten en hem van zijn spullen beroofden.

Tijdens zijn herstel wilde Risch, die een bekende is in het Tilburgse culturele wereldje, iets organiseren om een statement te maken tegen zinloos geweld. Dat gebeurt tijdens het evenement WHY, bestaande uit genoemde stille tocht en een avond met muziek in het MIDI-theater.

‘Geweld niet tolereren’

Voor aanvang van de tocht verzamelen de deelnemers zich op het Stadhuisplein voor het paleis-raadhuis. Alex Risch kent ze allemaal, of begroet ze alsof dat zo is. Een omhelzing hier, een welgemeende knuffel daar. “Hartverwarmend”, zegt hij over de opkomst, zo’n 200 mannen, vrouwen en kinderen.

Burgemeester Noordanus doet nog een woordje. “Jullie laten hier zien dat we dergelijk geweld niet in Tilburg tolereren”, spreekt hij de aanwezigen toe. Dan, rond 17:00 uur, zet de stoet zich in beweging. Langs de Oude Markt, door de Heuvelstraat, het Piusplein en dan naar de Korte Heuvel. Via de Veemarktstraat loopt de stoet naar het MIDI-Theater. Daar begint het avondprogramma, reggaeband Peace Up trapt af.

‘Misschien stort ik wel in’

“Ik houd het momenteel nog droog”, vertelt Risch tussen de bedrijven door, “maar vraag het dadelijk nog eens. Misschien stort ik over twee minuten wel in.” Iedereen die hem ziet, wil hem even spreken, deze man die langs het randje van de dood is gegaan. Corné Fonken (39) uit Moergestel en Marleen Verspaandonk (25) uit Hilvarenbeek kennen hem nog van Musicalclub On Stage.

“Het klinkt als een cliché, maar als een bekende van je zoiets meemaakt, komt het ineens heel dichtbij”, zegt Fonken. “Toch is Alex wonderbaarlijk snel opgeknapt. Het getuigt van kracht hoe hij zo’n andere draai aan deze geschiedenis heeft kunnen geven.” Verspaandonk knikt instemmend. “Dit is een goede manier voor hem om dit hoofdstuk af te sluiten.”

Geweldcijfers stabiel, maar geen afname

Hoewel WHY een evenement heet te zijn tegen groeiende agressie en geweld, is het goed op te merken dat het aantal geweldsdelicten in Nederland al jaren stabiel is. Dat geldt ook voor de politieregio Midden- en West-Brabant waar Tilburg onder valt.

Alex Risch zeggen die cijfertjes waarschijnlijk weinig. Bovendien betekenen stabiele cijfers nog geen afname van geweld. Maar voor de man die in 2007 nog de hoofdrol had in de Tilburgse Revue Nostalgie in Tivoli en ondanks de klappen zo weer zijn modellenwerk zou kunnen oppakken, is het wellicht een bemoedigende gedachte.

Waarom Alex Risch de stille tocht liep

  • Op zaterdagavond 7 november 2010 loopt Alex Risch door de Koopvaardijstraat richting het centrum van Tilburg. Hij pakt zijn mobiel om iemand te sms’sen dat hij nog wat komt drinken in de stad. Een groepje jongens staat op dat moment op de stoep. Als Alex hen voorbij loopt, komen ze de Tilburger achterna en slaan hem zonder enige aanleiding in elkaar. Twee keer probeert Risch weg te komen, twee keer komen ze hem achterna. Uiteindelijk laten ze hem op de grond achter en pakken ze zijn telefoon en horloge af. De gewonde Risch wordt gevonden door voorbijgangers die meteen alarmnummer 112 bellen.
  • Het regionale tv-programma Bureau Brabant toonde camerabeelden van de mishandeling. Een verdachte meldde zich na de uitzending bij het politiebureau. Later werd er ook nog aandacht besteed aan de zaak in het programma Opsporing Verzocht, maar meer aanhoudingen bleven uit.
  • Alex Risch herstelde volledig van zijn verwondingen, alleen de woede bleef achter. Vanaf dat moment begon Risch met plannen voor een stille tocht. ‘Stille tochten vinden normaal gesproken pas plaats wanneer het te laat is’, zei hij daarover.

Dit artikel is eerder verschenen in het Brabants Dagblad van 4 april 2011. Foto bovenaan door Jan van Eijndhoven. De man in het wit vooraan is Alex Risch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.