Strawberrytree: roestvrijstalen boompje voor luxe aardbeien

Uit het archief:

Bij aardbeienkweker Jan Robben in Oirschot is tegenwoordig een Strawberrytree te bewonderen. Het curieuze product is een boompje van gevlochten roestvrij staal. Elke ’tak’ eindigt in een lus waar één aardbei op ligt, honderd in totaal. Ofwel: hoe een aardbeienteler de wereld van design opzocht.

Volledig opgetuigd ziet de Strawberrytree er uit als een struik van ijzer, waar de rode vruchten naar believen vanaf geplukt kunnen worden. Robben ziet zijn vinding als een belangrijk middel om een ander publiek warm te maken voor zijn aardbeien: “Bezoekers van golfclubs, ambassades, recepties en luxe partijen”, zegt de 48-jarige kweker.

Er komen geen gewone supermarktaardbeien op te liggen, maar duurdere, exclusieve smaakaardbeien. De kaviaar onder de vruchten, als het ware. “Smaakaardbeien zijn duurder en kwetsbaarder dan gewone aardbeien”, vertelt Robben. “In de supermarkt verkopen ze minder dan we zouden willen en dus moest ik op zoek naar andere verkoopkanalen.”

Cursus creatief denken

Het idee voor de roestvrijstalen aardbeienstruik ontstond op een cursus creatief denken waar Robben vorig jaar aan meedeed. Hij legde de rest van zijn gezelschap zijn probleem voor: “Hoe verkoop ik meer smaakaardbeien?” en aan het eind van de rit was het concept voor de metalen boom geboren.

Samen met creative director Ron van Gils, een reclameman die ook op de cursus was, is het idee verder uitgewerkt. Kunstenaar Arthur Dreissen tekende voor het ontwerp. “Een heel verschil met ons eerste concept, dat leek meer op een kerstboom.”

Hoger segment

De prijs van gewone aardbeien staat onder druk, zegt Robben. Zijn bedrijf uitbreiden om meer te produceren kan niet, vanwege ruimtelijke beperkingen in Oirschot. “Ik moest op zoek naar iets nieuws. De exclusieve smaakaardbeien die ik kweek, zijn al een stap in die richting. Nu heb ik iets om ze te presenteren in het hogere segment van de markt.”

Het kost minimaal 400 euro om de Strawberrytree te huren. Het stalen geval is te koop voor 4500 euro. Voorlopig bestaat er nog maar één exemplaar. Omdat de boom met de hand wordt vervaardigd, zal geen enkel exemplaar hetzelfde zijn. Robben: “Een kennis van de kunstenaar die het heeft ontworpen, heeft voorgesteld de Strawberrytree mee te nemen naar een designbeurs in Los Angeles. Dus wie weet waar dit nog gaat eindigen.”

Oorspronkelijk verschenen in het Eindhovens Dagblad van 7 juli 2006.

Naschrift: de Strawberrytree won in 2006 een Dutch Design Award. Jan Robben is tegenwoordig zelfs als motivational speaker in te huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.