Bevrijdingsfestival Tilburg schreeuwt om vervolg
Uit het archief:
De eerste editie van het Tilburgse bevrijdingsfestival riep maar één vraag op: volgend jaar weer?
Beduusd maar tevreden staren de leden van de band Liesbet voor zich uit. Het viertal heeft zojuist de opening verzorgd van het allereerste bevrijdingsfestival dat ooit in Tilburg is gehouden. Om te zeggen dat het goed ging is een understatement. Basgitarist Hugo Heeren spreekt zelfs van een ‘heerlijk optreden’.
“Het is normaal gesproken een ondankbare taak om een festival te openen, omdat er dan nog maar zo weinig mensen zijn en de boel nog op gang moet komen”, vertelt hij backstage. “Maar hier ging het bijna vanzelf, iedereen had er zoveel zin in. Het is jammer dat aan het begin van zo’n dag de planning veel strakker is. Uitlopen en een extra nummertje spelen zit er dan niet in.”
Ook zangeres en naamgever van de band Liesbet Scholte is tevreden. Haar stem klinkt schor, dat komt omdat het een dag eerder in Den Bosch nogal laat werd. “Ik ken dat, om een uur of vier vanmiddag zal het wel beter zijn”, verontschuldigt ze zich. “Toch had ik best nog wat langer willen spelen, ondanks dat ik minder goed bij stem ben.”
Drie ingrediënten voor succes
Begrijpelijk, want vanaf de opening om twaalf uur met een vlaggenparade lijkt het festival al niet meer stuk te kunnen. Elke minuut vinden meer bezoekers hun weg naar het Koningsplein. Dat de stroomvoorziening voor de twee hoofdpodia kort voor aanvang van het tweede optreden de geest geeft, drukt de pret niet. Terwijl de organisatie naar een oplossing zoekt, improviseren Antilliaanse percussiegroepen en houden ze de aanwezigen in beweging met tropische ritmes.
Lekker weer, goede muziek en een publiek dat er buitengewoon veel zin in heeft: drie ingrediënten die het eerste Tilburgse bevrijdingsfestival op 5 mei 2005 tot een succes maken. Vanaf de aanvang om twaalf uur is het constant een feestje op het normaal gesproken zo kaal ervaren Koningsplein.
Zanger Guus Meeuwis speelt een thuiswedstrijd en wint het hele Koningsplein voor zich. Nol Havens, de west-Afrikaanse groep Yama-Yama en folkband Ogham komen daarna in een gespreid bedje. Acts uit de stad zijn goed vertegenwoordigd: hardrockgroep F.R.E.U.D., de rappers van The Hill en de eerder genoemde percussionisten.
Toch nog een potje gevonden
En dan te bedenken dat het festival er bijna niet was gekomen. In het subsidiepotje voor evenementen zit geen geld voor een feestelijke herdenking van onze herwonnen vrijheid, dit jaar zestig jaar geleden. De Tilburgse PvdA-fractie opperde om het geld desnoods ergens anders vandaan te halen. Het budget voor sociale voorzieningen, waar je het bevrijdingsfestival met een genereuze hoeveelheid goede wil onder kunt scharen, bood een uitweg.
“Een geweldig succes”, is de voorspelbare maar gemeende reactie van Driek van Griensven, fractievoorzitter van de sociaal-democraten in Tilburg. “Niemand kan ontkennen dat dit een geslaagde dag is. We hebben natuurlijk geluk met het weer en de winkels die open zijn op deze vrije dag, maar ik hoop dat iedereen beseft dat Tilburg een festival als dit verdient. Het moet volgend jaar zeker terugkomen.”
Nadrukkelijker profileren
Bezoekers Natasja (32) en Ellen (43) beamen dat. Ellen: “Ik woon pas drie jaar in Tilburg, -ik kom eigenlijk uit Amsterdam. In die stad is natuurlijk veel te doen, maar hier is er ook heel veel op het gebied van cultuur en vermaak. Dat wordt nogal eens onderschat.” Haar vriendin Natasja is het er roerend mee eens. “Tilburg moet zich nadrukkelijker cultureel profileren”, vindt ze. “En dat kan prima door een festival als dit. Ik bezoek zulke evenementen daarom zoveel mogelijk, de beste manier om zulke initiatieven te stimuleren”, knipoogt ze.
Burgemeester Ruud Vreeman is voorzichtig positief over een vervolg: “Een prima idee om hier een Tilburgse traditie van te maken”, laat hij via zijn woordvoerder weten. “Maar bedenk dat het niet elk jaar een vrije dag is. Samen met de gemeenteraad moeten we kijken hoe we dit vorm gaan geven.”
Geschreven op 5 mei 2005 voor het Brabants Dagblad. Een kortere versie van dit artikel verscheen de volgende dag in de krant. Dit is de originele versie met enkele redactionele aanpassingen en verbeteringen.
PS: Na een aantal edities op het Koningsplein en de Piushaven was er in 2011 geen subsidie meer voor het Bevrijdingsfestival. Studentenvereniging Vidar organiseert inmiddels al een paar jaar het Studentenbevrijdingsfestival.