Jeugdige verteltalenten gaan de strijd aan bij Nationale Voorleeswedstrijd

Uit het archief:

Theaters Tilburg was op 12 maart 2005 het podium voor de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Marlijn van Dijk (11) uit Heesch leest voor uit De Grote Vriendelijke Reus van de beroemde Roald Dahl. Met zichtbaar plezier gooit ze met Dahl-termen als snoskommers en mensbaksels. Af en toe een ijselijke schreeuw om het af te maken. Elk personage geeft ze een andere stem. Als in het verhaal een boosaardig figuur het woord voert, plooit ze haar gezicht in een kwaaie grimas.

In de zaal, waar zeven andere jonge voorlezers en een gezelschap van ouders, broertjes, zusjes en vriendjes meeluisteren, heerst absolute stilte.

Voorrondes voor de provinciale finale

Zaterdag 12 maart hield de Provinciale Bibliotheekcentrale (PBC) de regionale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd in Theaters Tilburg. Basisschoolkinderen uit vierenzestig Brabantse gemeenten probeerden elkaar af te troeven als beste verteller.

De jonge deelnemers kruisten de degens in groepjes van acht, die allemaal een andere regio vertegenwoordigden. De prijs: een plaats in de provinciale finale, die op 15 april op dezelfde locatie wordt gehouden. Wie dan de beste blijkt, mag tijdens de landelijke finale in Utrecht op 24 mei Brabant vertegenwoordigen.

Een boek dat ‘lekker’ voorleest

Waarom Marlijn uit Heesch juist De Grote Vriendelijke Reus heeft uitgekozen? “Het is gewoon een leuk en grappig boek om uit voor te lezen. Sommige boeken lezen niet lekker voor, dit wel.”

De jury, bestaande uit zes kinderboekenschrijvers, actrice Jet Smeets en Jan Stoel van ‘Cultuur in School’ Tilburg, zijn onder de indruk van de vertellertjes. “Het zijn allemaal kanjers, anders zaten ze hier niet”, zegt Jolanda Horsten, schrijfster van onder andere de jeugdroman Blom en de Letje Latje-serie.

Gebrek aan jongens

Collega-schrijver Thijs Goverde voegt toe: “Als je op de details gaat letten, worden de verschillen heel groot. Iedere voorlezer heeft een eigen stijl. Ik kan al wel zeggen dat ik een paar duidelijke favorieten heb.”

Wat in elk geval meteen opvalt, is het gebrek aan jongens onder de verteltalenten. De 10-jarige Sjoerd Nuijten uit Geldrop is in dit groepje voorlezers zelfs de enige. Hij zit er zelf niet erg mee. “Zo gaat het altijd. Bij de voorrondes op school en in de bibliotheek was dat ook al zo.”

‘Mijn favoriete boek vinden ze vast te eng’

Met het boek dat hij heeft uitgekozen, De verschrikkelijke schoolmeester van Dolf Verroen, weet hij in elk geval een plek in de provinciale finale te veroveren. “Eigenlijk is dit niet mijn favoriete boek”, geeft hij na afloop toe. “Ik houd meer van de boeken van Paul van Loon, zoals De Griezelbus. Maar dat vinden ze hier vast te eng.”

Ook de winnaar van de regio Midden-Brabant is een jongen: Roel Wijsman (11) uit Goirle. “Ik heb voorgelezen uit De Karabijn van Paul Biegel. Dat is niet zo’n dik boek, dus daar kon ik makkelijk een fragment uit kiezen.” Voor de provinciale finale moet Roel een ander boek nemen, hij denkt dat het Thea Beckman’s Gekaapt wordt. “Die is een stuk dikker, dat zal vast indruk maken op de jury.”

Verschenen op 14 maart 2005 in het Brabants Dagblad. In 2005 deden in heel Nederland 71.000 basisschoolleerlingen mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd. De provincie Noord-Brabant leverde dat jaar de meeste afgevaardigden: 12.074. Bij de landelijke finale op 25 mei in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht won een meisje uit Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.