Kinderen spekken donateurspot WNF

Dit is een licht aangepaste versie van een artikel dat ik schreef tijdens mijn stage bij NRC/Handelsblad. Het verscheen op 29 oktober 2005. Het origineel vind je hier.

Samen met zijn jongere broertje en oma loopt de 11-jarige Rob de Winter door piratenpark en zeeaquarium het Arsenaal in Vlissingen. Hij doet mee met een speurtocht die is georganiseerd door vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Schuifelend langs palmbladeren en exotische vissen moet hij rebussen oplossen en vragen beantwoorden over de natuur en over wat in het Arsenaal te zien is. De grootste bloem ter wereld? “Rafflesia”, luidt het antwoord.

Rob is ‘Ranger’, jeugdlid van het WNF. Voor de speurtocht is hij vanuit Zuid-Beveland naar Vlissingen gekomen. Hij gaat onder het skelet van een potvis staan. “Ik ben fan van dieren”, zegt hij.

Het Wereld Natuur Fonds zag in 2005 het ledental stijgen, evenals het bedrag aan donaties dat binnenkwam. Ruim 900.000 donateurs brachten een bedrag van bijna 25 miljoen euro binnen. Daarnaast ontving WNF een dikke vijf miljoen euro aan nalatenschappen. Opvallend is het aandeel van kinderen: de 100.000 leden van de Rangers en de pas opgerichte Bamboeclub (3 tot 6 jaar) waren volgens het WNF bij elkaar goed voor 2.352.000 euro. Dat is inclusief de opbrengst van de jaarlijkse Ranger-collecte.

Actief jeugdbeleid

Het WNF voert een actief jeugdbeleid: vrijwilligers gaan scholen langs, acties haken aan bij kinderprogramma’s op televisie en er zijn evenementen zoals in het Arsenaal. Tussen de aquaria, papegaaien en dansende skeletten van het attractiepark in Vlissingen hangen posters die de kinderen aansporen mee te doen met de speurtocht en lid te worden van de Rangerclub.

De natuurorganisatie wil graag kinderen trekken, beaamt voorzitter Niek van Heijst vanuit het WNF-hoofdkantoor in Zeist. “Dat zijn de mensen die later de beslissingen nemen. Door ze van jongs af aan te betrekken bij onze activiteiten willen we bij hen belangstelling voor de natuur opwekken.”

Dat gebeurt al jaren met de Rangerclub, bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Leden krijgen korting op de entreeprijs van dierentuinen en ontvangen tien keer per jaar het tijdschrift TamTam. Sinds maart is er de Bamboeclub voor de allerkleinsten. Het zijn veelal ouders die al donateur zijn die hun kinderen daarvoor opgeven, zegt het WNF. Voorzitter Van Heijst: “Kinderen houden van dieren, de natuur ligt ze na aan het hart.” Maar, vervolgt hij: “Velen haken af als ze de puberteit bereiken. Ze krijgen andere interesses, daar kun je weinig aan doen.”

Piraatje spelen

Bauke Kromhout (42) is vrijwilliger voor het WNF. Hij heeft de speurtocht in het Arsenaal mede georganiseerd. In het dagelijks leven is hij belastingambtenaar, vandaag speelt hij piraat, compleet met halflege fles rum – ijsthee – en zeebenenloopje. Deelnemertjes aan de speurtocht komen naar hem toe voor een handtekening als ze een vraag goed hebben. “Hartstikke leuk om dit te doen”, vindt hij. “Kinderen zijn heel betrokken bij de natuur.”

Het kost niet veel om een dag als deze te organiseren, terwijl het vrijwel altijd een paar nieuwe donateurs en jeugdleden oplevert, volgens Kromhout. De locatie is gratis, verder hoeven de vrijwilligers alleen stencils te kopiëren en WNF-koopwaar als knuffels en sleutelhangers mee te nemen. De piratenpakjes hebben ze van het Arsenaal mogen lenen. “Naderhand kunnen er nog meer aanmeldingen bijkomen”, denkt Bauke Kromhout. “Veel mensen willen thuis eerst nog even nadenken nadat we hen of hun kinderen hebben benaderd lid te worden.”

De groei van het WNF-ledental staat in contrast met die van andere milieuorganisaties. Natuurmonumenten haalde in 2004 2,7 miljoen euro minder op dan begroot. Het ledenaantal daalde dat jaar met 37.000. Ook Greenpeace zag donateurs vertrekken. Desgevraagd zegt Greenpeace dat kinderen die geld willen inzamelen welkom zijn, maar dat de milieuorganisatie niet actief kinderen werft. Door middel van excursies, schoonmaakacties en spreekbeurtpaketten probeert Greenpeace kinderen wel te interesseren.

‘Bewustwording’ kweken

Natuurmonumenten heeft samen met vijf andere natuurorganisaties de jongerenclub ‘Wildzoekers’ opgericht, met inmiddels 8.000 leden. De contributie gaat helemaal op aan de organisatie van activiteiten. Maar zowel Greenpeace als Natuurmonumenten benadrukken dat het niet hun doel is om veel geld over te houden aan kinderen. Ze willen vooral aan “bewustwording” doen.

Aan het einde van de WNF-dag in het Arsenaal heeft Rob de Winter alle vragen goed beantwoord. Trots loopt hij met zijn zojuist verworven ‘piratendiploma’ naar de uitgang aan de Vlissingse plezierhaven. Broertje Ben mag geen lid worden van de Rangers omdat zijn grote broer dat al is. Als troost krijgt hij Orang Oetan-plaatjes van een vrijwilligster. “Misschien een andere keer”, zegt ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.