Weinig animo voor dragen van doodskisten

Uit het archief:

Er is een groot tekort aan jonge dragers van doodskisten in de regio Eindhoven. Hoewel niet precies bekend is hoe groot de behoefte is, zegt uitvaartonderneming Monuta in Eindhoven dat er alles aan is gelegen om meer jonge mensen te trekken die tijdens uitvaarten de kist naar buiten dragen en in het graf laten zakken.

“Het aantal mensen dat kiest voor een begrafenis neemt af, maar we hebben toch nog veel dragers nodig”, zegt Marijke Zoontjens van Monuta. “Als mensen denken aan sjouwen met een doodskist, is de eerste reactie meestal ‘Hè nee, bah’. Dat speelt ons parten.”

Ook bij Van der Stappen Uitvaartverzorging, met onder meer vestigingen in Eindhoven, Budel, Nuenen en Geldrop, denken ze dat veel mensen het een akelig idee vinden om met een dode door de kerk te lopen. Hoewel Hans Raaijmakers, hoofd uitvaartverzorging bij Van der Stappen, zegt genoeg dragers te hebben, geeft hij toe dat de werving vaak langer duurt dan vooraf gedacht. “Als we advertenties plaatsen, dan krijgen we daar slechts een beperkt aantal reacties op. We halen ze overal uit de regio, dus we gaan echt van plaats naar plaats tot we er genoeg hebben.”

Drager is vrijwel altijd een parttimebaan. Gemiddeld twee of drie keer in de week doet de uitvaartverzorger een beroep op de diensten van de drager, die meestal man is en gepensioneerd.

Studenten als dragers

Deze week maakte uitvaartverzorger Yarden bekend dat ze voor de taak van drager steeds vaker gebruik maken van studenten. Dat zou komen omdat studenten tijdens hun studie bijbaantjes zoeken en juist dragers bijna altijd parttimers zijn. Bij de grootste uitvaartondernemingen in Eindhoven hebben de beoefenaars van het beroep echter vrijwel alle maal de pensioengerechtigde leeftijd.

Nieuwe krachten zijn er nauwelijks, hoewel de medewerkers van Monuta behoefte is aan sterke jonge mannen die een kist voor langere tijd kunnen dragen. “We probeerden aan jonge dragers te komen via de TUe, maar dat kwam niet echt van de grond. Te weinig belangstelling.”

Liever ouderen

Overigens zetten sommige uitvaartondernemingen vraagtekens bij het inzetten van jongeren: bij Van der Stappen Uitvaartverzorging willen ze liever ouderen als drager van doodskisten. “Wij zoeken mensen met wie we voor langere tijd kunnen samenwerken. Studenten en jongeren blijven meestal maar voor korte tijd, die vertrekken wanneer ze zijn afgestudeerd.”

Bij Dela, de grootste uitvaartonderneming van het land, is het zelfs beleid geen jongeren in te zetten als drager. “Het is een ceremoniële en rituele functie, wij zien die liever door een oudere vervuld” , vertelt woordvoerster Annetien Koehler. „Als wij advertenties plaatsen, krijgen we een behoorlijke respons. Wij hebben juist moeite met het vinden van uitvaartverzorgers, die de eigenlijke dienst voor hun rekening nemen.”

Oorspronkelijk verschenen in het Eindhovens Dagblad van 23 juni 2006. Afbeelding: Pavel Danilyuk via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.