RPG’s voor de Super Nintendo (1): Must play – Europa

Welke RPG’s voor de Super Nintendo die in Europa zijn uitgebracht, behoren tot de topklasse? Dat lees je in onderstaand overzicht. In deze hele reeks vermeld ik heruitgaven en ge-update versies op nieuwere systemen. Voor alle in Europa uitgebrachte titels behalve één geldt overigens dat ze ook in Noord-Amerika zijn verschenen.

Terranigma

In Terranigma kruip je in de huid van een jongen genaamd Ark, die vanuit de onderwereld naar boven wordt gezonden om een levenloze aarde te herbouwen. Dit is het derde en laatste deel van de onofficiële ‘creation trilogy’ van maker Quintet, door fans zo genoemd omdat de spellen in deze reeks allemaal gaan over het (her)scheppen van de wereld.

Ik speelde het pas enkele jaren geleden voor het eerst en was verrast dat deze titel me in één klap weer een jochie van 14 liet voelen. De game is relatief onbekend, maar stiekem een van de mooiste in deze reeks artikelen. Ik durf te beweren dat Terranigma net zo goed is als Chrono Trigger, misschien zelfs beter.

Met name de eerste helft van het spel is bijzonder. Je herbevolkt de vergane wereld met bomen en planten, vogels, landdieren en uiteindelijk mensen, helemaal naar Bijbelse volgorde. Vanaf het moment dat er weer mensen rondlopen op aarde wordt het iets conventioneler: regenwouden, bergketens en jungles maken dan plaats voor dorpen, kerkers en kastelen. Deze overgang krijgt een emotionele lading omdat je door de komst van mensen het vermogen verliest om met planten en dieren te spreken.

De makers hebben er allerlei interessante puzzels en opdrachten ingestopt. Zo moet je een leeuwenwelp veilig thuisbrengen tijdens een gedeelte dat overduidelijk is gebaseerd op The Lion King van Disney, speel je een spelletje ‘1, 2, 3 stoplicht’ met geesten en breng je een bezoek aan de makers van het spel in Japan. Soms komen zulke vondsten goed uit de verf, soms ook niet. Je merkt dat ze aanliepen tegen de grenzen van wat de SNES kon.

Terranigma is één van de laatste games die voor de SNES is verschenen, in elk geval in Europa. Dat zie en hoor je: de graphics, de muziek, geluidseffecten, de presentatie en besturing zijn allemaal dik in orde. Ook zoveel jaar na dato nog uitstekend speelbaar. Hele aantrekkelijke game waar helaas geen heruitgave van is. Terranigma is volgens mij de enige Japanse RPG die wél in Europa, maar niet in de VS is verschenen.

Lufia

Lufia speelt erg traditioneel en volgt een ouderwets stramien van dorpje-vechten-dorpje-vechten. Toch is het nog steeds zeer speelbaar omdat het gewoon goed is uitgevoerd en er veel extra’s in zitten. Lufia is de beste traditionele JRPG voor de SNES die in Europa is verschenen.

Het spel verhaalt over monsterjager Maxim en zijn vrienden. Zij proberen de oppermachtige Sinistralen te dwarsbomen die vinden dat hen de heerschappij over de wereld toekomt. Gevechten worden afgewisseld met puzzels die wel wat weghebben van Zelda.

De personages zijn divers en interessant. Sommige raken verliefd op elkaar, anderen worden jaloers en een enkeling sneuvelt in de strijd. Kortom, volop emotie per vierkante centimeter aan pixels.

Lufia bevat veel extra inhoud. De ‘Ancient Cave’ is een locatie die het spel in een roguelike verandert. Het is een grot met 99 verdiepingen die bij ieder bezoek van lay-out verandert. Zodra je hier binnenstapt, laat je al je opgedane ervaring, wapens, bescherming en andere attributen achter. Je kunt niets mee terugnemen uit de grot, behalve de inhoud van zeldzame blauwe schatkisten. Deze uitdaging houdt fans van het spel nog steeds bezig.

Daarnaast heb je de mogelijkheid monsters te trainen die op Pokémon-achtige wijze met je meevechten. Je kunt deze monsters van alles voeren om ze groter en sterker te maken, ze smullen vooral van wapens en andere duurbetaalde uitrusting. En dan is er ergens een casino waar je talloze minigames kunt spelen.

Verschenen in de VS als Lufia II: Rise of the Sinistrals en in Europa gewoon als Lufia omdat deel 1 hier nooit is verschenen. Het is de enige SNES-RPG die in het Nederlands is vertaald. Daarom is het extra suf dat deze titel ontbreekt op de SNES Classic Mini. Er is een remake voor de Nintendo DS die Lufia: Curse of the Sinistrals heet.

Secret of Mana

Voor veel Europese gamers was dit medio jaren negentig dé introductie tot het genre. Secret of Mana verhaalt over een weesjongen die een magisch zwaard in handen krijgt en daarmee het lot van de hele wereld. Gelukkig kan hij rekenen op de hulp van een vechtlustige blondine en een kabouter met een grote mond.

Op zoek naar de legendarische Mana-boom maak je vrienden met pratende paddestoelen, een babydraak, een dwergenvolk en magische wezens die elementals heten en toverkracht geven. Zelfs de kerstman duikt ergens op.

Dit kleurrijke spel is één van de beste uit de SNES-catalogus. Secret of Mana kan zich meten met The Legend of Zelda: A Link to the Past (Geen RPG, maar als je Zelda niet hebt gespeeld moet je dat eerst doen voordat je je op deze lijst stort). Het is net als Terranigma hierboven een actie-RPG, ofwel je bestuurt je personages rechtstreeks in plaats van dat je ze commando’s geeft.

De populariteit is voor een groot deel te danken aan de multiplayer-optie, destijds ongebruikelijk voor dit genre. Met de juiste accessoire kun je zelfs met drieën tegelijk spelen. Typische RPG-elementen zijn toegankelijk gepresenteerd: grote lichtgevende cijfers tonen de schade die je aan vijanden doet (en andersom), een handig ringmenu loodst je door alle statistieken, voorwerpen en uitrusting.

Deze game zou eigenlijk verschijnen op een CD-uitbreiding voor de Super Nintendo die in samenwerking met Sony werd ontwikkeld. Die uitbreiding kwam er nooit omdat Nintendo achter de schermen aan een vergelijkbaar plannetje met rivaal Philips werkte. Sony was in de Japanse eer gekrenkt: een paar jaar later verscheen hun eigen Playstation als antwoord.

Het softwarehuis Square, maker van Secret of Mana, moest een groot deel van de game schrappen en was ook boos. Het keerde Nintendo de rug toe, verklaarde de liefde aan de Playstation en spoorde andere bedrijven aan hetzelfde te doen. Deze ruzie heeft dus grote gevolgen gehad voor de gamesindustrie, mede door de steun van Square is de Playstation groot geworden.

Anno 2017 is de breuk gelijmd, want Secret of Mana schittert op de SNES Classic Mini. Het is/was ook beschikbaar voor de Wii Virtual Console, maar is dan weer niet te koop via de nieuwere eShop voor Wii U, 3DS en Switch. Daarnaast is er een 3D-heruitgave voor Steam, Playstation 4 en PS Vita. Daar moet je van houden.


Door naar de ‘nice to play-RPG’s‘ of alvast naar de RPG’s die je mag overslaan (Europa).

De overige delen in deze reeks:

Amerika
Must play
Nice to play
Don’t play

Japan
Must play
Nice to play
Don’t play

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.