Kinderkledingwinkel Mazzel brengt zijn waar net even anders aan de man

Uit het archief:

Een wekelijks wisselende collectie, een speelhoek en kleinigheidjes voor jonge klanten. Kinderkledingwinkel Mazzel in Veldhoven brengt zijn waar net even anders aan de man.

Jolanda Willems van kinderkledingwinkel Mazzel in Veldhoven is soms drie keer per week bij de kledinggroothandel te vinden. Niet in Nederland, ze heeft haar adresjes in België, Duitsland en Frankrijk. “Daar kan ik wekelijks de kleren kopen die ik nodig heb, in Nederland moet je per seizoen inkopen.”

En dat wil ze niet, want bij Mazzel verandert de collectie om de paar dagen. Als de lente uitblijft, zoals dit jaar het geval was, neemt Jolanda een paar extra sweaters van de groothandel mee. Gaat de zon schijnen, dan hangen er zo een paar zomerse shirtjes in de rekken. “En dan een grote omzetsnelheid, daar moeten we het van hebben.” De klandizie bestaat uit ouders die op de kleintjes letten, maar hun kinderen wel leuke kleren willen geven.

Merkloze kleding

Alle kleding heeft bij Mazzel een vaste prijs. Broeken kosten 10 euro, truien 7,50. De restanten van de winter gaan voor een vijfje van de hand. Géén restpartijen, verzekert Jolanda. “Gewoon merkloze kleding of goedkope merken.”

Jolanda’s echtgenoot Wout moest even wennen aan de onorthodoxe manier van verkopen die zijn vrouw er op nahoudt. Hij verzorgt de marketing en promotie, zij is er voor de klanten. “Vaste prijzen, hele bedragen, dat gaat tegen de gebruikelijke marketingconventies in. En die cadeautjes die we weggeven, dat was in het begin ook even slikken.” Maar manlief is om: “Het werkt om klanten te binden.”

Mazzel bestaat in Veldhoven drie jaar. Het afgelopen jaar zijn vijf franchisevestigingen geopend in Hapert, Bergeijk, Eindhoven en sinds 9 maart in Geldrop. Als het aan Wout ligt, komen er per seizoen twee bij. Eén alvast in Valkenswaard, in april. Jolanda: “Van mij hoeft het niet zo snel allemaal. Mijn prioriteit ligt hier in Veldhoven.”

Erop of eronder

En dan te bedenken dat het in het begin erop of eronder was vanwege financiële problemen die het echtpaar een paar jaar geleden in zijn greep hield. “De bank heeft ons nooit voor vol aangezien, we waren voor het startkapitaal afhankelijk van familie. Nu kunnen we het zelf rooien.”

Overigens staat in Den Dungen ook een kinderkledingzaak die Mazzel heet. “We hebben niks met elkaar te maken”, verklaart Jolanda. „Toen we net waren geopend, kregen we een brief van ze dat we de naam moesten veranderen. Na een netjes antwoord van onze advocaat hoorden we daar niets meer van.”

Oorspronkelijk verschenen in het Eindhovens Dagblad van 23 maart 2006.  Afbeelding: Sarah Chai via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.