Gevarieerd Elastiek stopt precies op het hoogtepunt

Uit het archief:

Elastiek, het Beekse festival met de vele gezichten, sluit af met een recordaantal bezoekers. De goede sfeer kan niet verhullen dat het evenement uit z’n jasje is gegroeid.

Samen met haar familie geniet Roos Gort (55) van de zon op het Hertog Jan-Plein in Hilvarenbeek. Al zolang Elastiek bestaat, is ze op het festival te vinden. Eerst als vrijwilliger, later als bezoeker. Al 23 jaar. “Jammer”, mijmert ze. “Jammer dat ze d’r mee stoppen.” Gort is één van de vele bezoekers van het gratis vierdaagse muziek- en theaterfestival die dit woord veelvuldig in de mond neemt. Elastiek stopt en dat is gewoon ‘jammer’.

“Wat mij betreft hadden ze nog wel even mogen doorgaan”, zegt Gort. “Er zijn toch geen problemen? Ja, het is allemaal veel werk om te doen met enkel vrijwilligers, misschien dat het daar aan ligt.”

Geen doorkomen aan op de Vrijthof

Elastiek is altijd een festival met vele gezichten geweest. Van grote acts als Van Velzen op de Vrijthof tot intieme optredens als die van Signe Tollefsen in cultuurcentrum Elckerlijc. Deze keer is het echter duidelijk dat sommige gezichten een toekomst hebben en andere niet.

Als Krezip zondagmiddag het podium betreedt, is er op de Vrijthof geen doorkomen aan. Het kost een half uur om van de ene naar de andere kant te komen. Bezoekers mopperen: “Dit schiet niet op”, “Het is te klein” en “Veel te druk”.

‘Weggaan uit het dorp is geen optie’

Dit is dus wat de organisatie bedoelde toen ze zei dat de rek eruit is bij Elastiek. Groter groeien kan niet, tenzij het festival naar een andere locatie verhuist. Maar dat is geen optie volgens bestuurslid Ton de Bruijn. “Dan zou het Elastiek niet meer zijn. Het bijzondere is altijd geweest dat het midden in het dorp te doen was. Maar als we doorgaan, belasten we het centrum te veel. Om maar niet te spreken van die vele tientallen vrijwilligers.”

Deze laatste editie van Elastiek trekt naar schatting 80.000 tot 85.000 bezoekers. Een record, hoewel dat misschien komt omdat het de laatste keer is. De Bruijn: “We stoppen op ons hoogtepunt.”

Wegdromen

De verscheidenheid in het aanbod maakt het ook deze keer weer een genot om door Hilvarenbeek te slenteren. Speciale aandacht verdient het singer/songwriter-programma in cultuurcentrum Elckerlijc op zondag. Zittend in luie stoelen kan het publiek wegdromen bij persoonlijke liedjes van solo-artisten.

Met vaak niet meer dan een gitaar of piano scheppen zij een intieme band met de aanwezigen. Onder andere de Tilburgse countryzanger Ruud Hermans en ex-Doe Maar-lid Ernst Jansz geven zich bloot. Een dag later is Elckerlijc omgebouwd tot rocktempel voor de finalisten van het open podium.

Het kinderprogramma, vast onderdeel van Elastiek, had deze laatste keer ‘reis om de wereld’ als thema. Dwalend door een doolhof doen de kleintjes spellen die zijn geïnspireerd op verschillende landen.

In ‘Zwitserland’ beklimmen ze aan elkaar gebonden houten palen in de vorm van een berg, gebouwd door de plaatselijke scoutinggroep. In ‘Amerika’ leren ze als echte indianen boogschieten.

Barbecue op festivalcamping

Het naderende afscheid maakt de oudgedienden sentimenteel. Vaste bezoekers van de festivalcamping dromen al van een reünie, volgend jaar. Niels Schelstreate en Bram van de Ven (allebei 28) uit Tilburg, zeggen meer tijd op de camping te hebben doorgebracht dan op het festival zelf. “Bankstellen d’r bij, een barbecue op zaterdag, gezellig was dat altijd.”

Of er echt een reünie komt, weet niemand. Net als wat er volgend jaar rond deze tijd in Hilvarenbeek te doen is. Het zal stil zijn, zonder Elastiek.

Oorspronkelijk verschenen in het Brabants Dagblad van 29 mei 2007. In 2012, vijf jaar nadat het doek viel, keerde Elastiek tóch terug, zij het in afgeslankte vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.