Nachtkermis in Tilburg: na een vette bek lallend door het lunapark

Uit het archief:

Voor één keer ging de Tilburgse kermis op zaterdagnacht van 25 op 26 juli tweehonderd minuten langer door: tot 4.20 uur in de ochtend. Dit vanwege het jubileumjaar 2009 waarin de stad twee eeuwen ‘stad zijn’ viert. Veel exploitanten vonden het rond 4 uur toch welletjes. Voor het uitgaanspubliek was de nachtkermis een melige afsluiter.

Ze kunnen er geen genoeg van krijgen, de stappers die rond drie uur ’s nachts besluiten de attractie New York New York aan het Piusplein op de Tilburgse kermis met een bezoekje te vereren. Hossend en lallend banen ze zich een weg zich door het lunapark, en over elkaar.

Bewegende ladders, glijbanen en instabiele loopbruggen blijken grote obstakels voor de veelal studentikoze types die zich tot een kwartier geleden een stuk in de kraag dronken in één van de vele kroegen aan het Piusplein. Gelukkig zien ze er zelf de humor van in.

Met dronkenmansmoed de attracties in

Een andere groep, iets ouder maar net zo melig, probeert de attractie via de uitgang binnen te komen. De dame achter de kassa moet er niets van hebben. “De ingang is aan de andere kant jongens, de án-de-re kant!”, roept ze via de speakers naar de plagende lolbroeken. Haar waarschuwing schalt over het plein, maar sorteert weinig effect.

De kermis mocht vanwege het 200-jarig bestaan van Tilburg tijdens haar laatste weekeinde tweehonderd minuten langer doorgaan. Tot tien voor half vijf in plaats van één uur ’s nachts. Omdat het voor iedereen feest is, geldt de latere sluitingstijd ook voor de omliggende uitgaansgelegenheden in het centrum, die normaal gesproken om vier uur de deuren moeten sluiten. Toch twintig minuten erbij.

Ook al is het vanwege het vele drankgebruik een beetje uitkijken, met name de exploitanten aan de kant van de Heuvel en het Piusplein doen goede zaken. Helden op sokken die zich wat moed hebben ingedronken, durven nu opeens wél in attracties als de Dominator of Around the World te stappen.

Vette bek halen

Hongerig uitgaanspubliek laat de traditionele dönerschotel na afloop van de stapavond voor wat het is en kiest voor een ‘vette bek’ bij de Vlaamse Friettent. Drank, snacks, rondtollende attracties: een misselijkmakend recept. Een enkeling houdt het dan ook niet meer binnen.

Heel anders is het beeld aan de andere kant van de kermis, richting de Besterd. Hoewel zeker niet uitgestorven, is het duidelijk minder druk dan elders. Én de volumeknop staat minder hoog, om de bewoners te ontzien. Bij De Olifant in de Porseleinkast probeert een groepje jonge mannen bordjes met enkele goedgemikte ballen kapot te gooien.

Het wil niet zo lukken, constateert Niek Vrenken, die in de buurt woont. “Ik heb genoeg bier in me, maar niet genoeg agressiviteit”, grapt hij tegen zijn vrienden Roy, Jeroen en Raymond. Die laatste vindt de nachtkermis een leuk idee, al is er geen speciale reden waarom hij en zijn vrienden midden in de nacht over de kermis blijven lopen.

“Het is niet zo dat we per se in een bepaalde attractie willen nu het nacht is; het is gewoon leuk om wat langer op de kermis te zijn.” Jeroen is van plan het voor gezien te houden. “Ik moet morgen weer gewoon werken . In de zorg gaat dat altijd door, hè.”

Toen was het welletjes

Het is inmiddels tien voor vier in de morgen . Verderop aan de Besterdring zijn de meeste attracties al gesloten. Vooral de kinderattracties natuurlijk , maar ook andere exploitanten vinden het welletjes. Bij het Dobbelsteenspel van het Groningse echtpaar Antoon en Hilde Meijer is geen kip meer te bekennen. “Eerder op de avond was het hier wel druk, hoor”, haast Hilde zich te zeggen. “Maar nu is de koek op, morgen nog één dag en dan gaan we door naar Eindhoven.”

Haar woorden zijn nog niet koud of er komt een groepje aangelopen dat als laatste van deze nacht een kans wil wagen om mooie prijsjes te winnen. Terug op het Piusplein gaat de nachtkermis in de lunaparken gewoon door. “De an-de-re kant jongens”, schalt het nog steeds over het plein.

Oorspronkelijk verschenen in het Brabants Dagblad van 27 juli 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.